Солонянська ОТГ Дніпровський район

 

 

Новини ОТГ

Туристичною перлиною Солонянського району є садиба Бергманів.  Вона знаходиться саме в селищі Солоне. І сюди на вікенд приїжджають чимало туристів з різних куточків  України.

Тут розташований затишний палац, якому понад півтора століття.

Історія розповідає нам, що землі садиби були у володінні барона Енгельгарда. У 1860-х їх викупили переселенці з Німеччини Бергмани. Брати Герман і Абрам звели велику резиденцію в центрі села.

Вони займалися сільським господарством, збудували завод із виробництва червоної цегли і черепиці, створили невеличкі підприємства харчової промисловості.

Брати намагалися всіляко покращити життя людей та заслужили велику повагу за хороше ставлення до найманих працівників. Коли селяни захотіли побудувати православний храм, Бергмани дали на нього кошти, хоча самі не були представниками цієї віри. До того ж, у селі закрили всі шинки, аби  місцеві мешканці не вкорочували своє здоров'я.

 

Революція 1917 року не пощадила братів. Все майно в садибі розграбували, а власників розстріляли. На місці страшної розправи зараз встановлений меморіал. Його відвідують нащадки Бергманів, які вціліли та переїхали до Канади. Там і зараз живуть представники цієї династії.


Палац Бергманів зберігся до сьогодні. На ґанку центрального входу досі можна побачити оригінальну плитку. Будівля вважається архітектурною пам'яткою кінця XIX століття. У ній розташований музей історії селища Солоне.