Чи потрібні сільські бібліотеки ?

Микола Ясень 04.02.2022 4406

В даний час багато бібліотек закрито і закривається. Яка подальша доля приміщень, книжок, працівників. Чи потрібні сільські бібліотеки в епоху інтернету та електронних видань?


Відповідає експерт Марія Завгородня:

Сільські бібліотеки потрібні, тому що вони є одним з осередків культури й просвітництва. Завдяки збереженню літератури, прийняттю літературних та ін. творів в подарунок та іншими способами бібліотеки накопичують та популяризують і культурну спадщину, і наукові знання. Здебільшого саме в сільських бібліотеках можна довідатися про різні аспекти життя тієї місцевості, де вона знаходиться. І в Інтернеті цих даних може ще не бути, бо вони не оцифровані.

В наші дні бібліотеки набувають нових функцій, раніше не притаманних цим закладам. Небайдужі активісти створюють на їх базі місця зустрічей для спілкування, вивчення спадщини, лекцій на життєво важливі теми, навіть бібліотеки обміну насінням квітів, дерев, овочей для прикрашання, озеленення чи споживання.

І не будемо забувати, що бібліотека - це 1-2 робочих місця в селі, де з робочими місцями завжди було сутужно.І хоч і бібліотекаря мізерна зарплатня, для когось і вона є прийнятною, враховуючи нарахування трудового стажу і якісь гарантії пенсії. 

У випадку закриття бібліотеки, в кращому випадку книжковий фонд передасться діючій бібліотеці, в іншому варіанті - знищення, спалення і т.п. Теж саме і з приміщенням - в кращому випадку займуть під адміністративні або комерційні цілі, в гіршому - буде занепадати.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ