Звернення АФПЗ Дніпропетровської області до президента України В. Зеленського

Анатолій Гайворонський 23.06.2022 1700

   

Асоціація фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області
49101, м. Дніпро, просп. Пушкіна, 11-A
Farmer.dpo@gmail.com
                   
                                              Президенту України Зеленському В. О.
01220, м. Київ, вул. Банкова, 11

Letter@apu.gov.ua 

 

        Звернення щодо жахливої, загрожуючої безпеці країни ситуації у агросекторі, та зі збиранням врожаю 2022 р.
                                      

                                            Шановний Володимире Олександровичу!
      Зараз, в ці, дуже складні для країни часи, під загрозою існування опинилися фермери та сільгоспвиробники усієї країни. Ціни на продукцію сільгоспвиробництва в Україн знизилися  до «сміттєвого» рівня. Подекуди за ячмінь та пшеницю нового врожаю  ціни складають менш ніж 2000 гривень за тонну, що у рази нижче собівартості її вирощування.
        На сьогодні багатьом сільгоспвиробникам забагато дорожче зібрати врожай, чим залишити його у полі. Тільки послуги зі збирання  врожаю складають 1300-1500 грн/га без врахування палива, транспортування з полів, очистки, доробки, зберігання. Доставка нашої продукції лише зі складів до кордонів країни коштує 3000-5000 гривень за кожну тонну.
За таких умов сільгоспвиробництво стає не просто невигідним, а й не реальним, ми просто не зможемо вижити та забезпечити не то що експорт продовольства, валютні надходження, а й продовольчу безпеку самої держави в умовах війни. Якщо вкрай терміново не ухвалити рішучих заходів - ми не тільки не зможемо зібрати врожай 2022 р., а й забезпечити посівну компанію під озимі культури, сезону 2022-2023 МР.
         Важка та нестандартна ситуація у країні потребує миттєвого реагування та ухвалення рішень.
Потрібно:
 - Надати сільгоспвиробникам реальний доступ до швидкого фінансування, щоб вони не були змушені терміново, за безцінь, продавати свою продукцію, аби забезпечити збирання нового врожаю, який також продається за вкрай низькими цінами. Щоб вони мали термін та можливість вивезти свою продукцію та реалізувати за кращими цінами;
 - Забезпечити сільгоспвиробників якісним пальним, за прийнятними цінами, без зайвих заробітків численних посередників;
 - Терміново проаналізувати ситуацію та ввести контроль за ціноутворенням за послуги перевезення зернових, олійних культур та продуктів їхньої переробки, з обмеженням максимальної націнки. Сьогодні ціни на
перевезення вантажів за кордон, ціна на перевезення зернових за межі України становить 5 - 6 000 євро за рейс (більш ніж 200 євро за тонну), навіть на невеликі відстані. А за перевезення олії та палива взагалі доходить до меж 8 - 10 000 євро за рейс, навіть до 15 000 євро. За таких цін перевезення, звичайно, жоден сільгоспвиробник не зможе продати свою продукцію за адекватною ціною.
Навіть виходить, що вивіз, продав і ще залишився винен за перевезення. Або ціна на пшеницю на зовнішньому ринку має бути 600 євро за тонну. Спільно з країнами Європи забезпечити лібералізацію та спрощення обмежень і контролю при перевезенні сільгосппродукції, прискорити процедури митного оформлення, збільшити кількість пунктів перетину кордону.
- Спільно з країнами ЄС, розробити та забезпечити введення у вкрай короткий термін системи гарантування: транспортним, лізинговим та страховим компаніям, - страхового покриття ризиків і
гарантії задля забезпечення можливості заходу іноземного вантажного транспорту на територію України для вивезення сільгосп та продовольчої продукції. Це дозволить суттєво збільшити кількість одиниць вантажного
транспорту, зніме дефіцит та спекуляції на ринку перевезень.
- Спільно з країнами ЄС, розробити та забезпечити дієву можливість фінансування (кредити, гранти, гарантії та ін.) для сільгоспвиробників та кооперативів, для встановлення переробних потужностей, переробки сільгосппродукції та подальшого експорту в країни світу продуктів переробки.
Тільки так ми матимемо шанс вистояти, зберегти та забезпечити продовольчу безпеку як України, так і багатьох країн Європи та світу. Адже сьогодні ми не маємо транспортної можливості вивозити продовольство, яке в нас є, а завтра ми, можливо, не матимемо продовольства і сільгосппродукції.
                 

З повагою,
Голова ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області» (оновлена)
Гайворонський A .I.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ