Ліси Дніпропетровщини «чистять» і браконьєри, і лісничі

Григорій Давиденко 16.02.2022 7961

Цей природний ресурс є вкрай важливими для людства і всього живого. Саме ліси не дозволяють перегріватися нижнім шарам атмосферного повітря, запобігають різким змінам клімату. Ліс виробляє кисень, очищує повітря та воду, регулюють мікроклімат, є домівкою для багатьох рідкісних рослин і тварин. За даними Благодійного фонду «Екологія – Право – Людина» кожен п’ятий вид тварин і восьмий вид рослин Червоної книги України зникає внаслідок вирубки лісів «людиною розумною». Неймовірна спека, яку утворює сонце та земна поверхня без достатнього числа живих дерев, стала вже «візитівкою» крайніх років.

Два директори лісгоспів гендлювали деревиною

А вирубування лісів Дніпропетровщини, попит на дрова на ринку зросли зі збільшенням цін на енергоносії. І у задоволенні попиту браконьєрам підсобляє, як не дивно, дехто з державних охоронців лісу. Двадцятого січня на гарячому вчинку спіймалися директори двох лісових господарств Січеславщини. Факти отримання ними хабарів задокументували працівники управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області. За винагороду фігуранти обіцяли представникам приватних підприємств безперешкодне укладання договорів на придбання деревини. А неправомірну вигоду отримували у вигляді карток на пальне.

Під час проведення обшуків за місцями проживання керівників лісгоспів правоохоронці вилучили 90 карток на пальне, 21 000 доларів США та 4 000 гривень. Обом директорам лісгоспів повідомили про підозру за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) ККУ. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років, із конфіскацією майна. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого в м. Полтава, під процесуальним керівництвом Дніпропетровської облпрокуратури. Яким саме директорам висловлена підозра, в Полтаві не пояснили, пославшись на таємницю розслідування.

Санітарні рубки – необхідність чи спосіб заробітку?

Відомо, що сьогодні лісгоспи заробляють санітарними рубками дерев та рубками догляду, реалізуючи зрубане на ринку. Та чи завжди ті дерева дійсно вражені шкідниками? В листопаді 2016-го державне підприємство «Кам’янський (тепер Петриківський – прим. авт.) лісгосп» намітило для вирубування у заповідному урочищі гора Калитва 5 гектарів акації. Та акація посаджена переважно жіночими руками після війни, для скріплення корінням дерев гори льодовикового походження від розмивання талими і дощовими водами. Лісники запевняли – акацію треба рятувати, шкідники її посіли! Через входження Калитви до Національного природного парку «Орільський» розробники його проєкту біологи Вадим Манюк і Петро Чегорка відвідали намічений під вирубку квартал. Їхній висновок тотожний: деякі дерева дійсно можна випиляти, але більшість з них абсолютно здорові!

Проте в акті патологічного обстеження Харківського інституту лісового господарства було дещо інше. Директор лісгоспу Іван Яловий найняв 4 бригади молодих хлопців для вирізання бензопилами акації, «шаткування» їх на поліна довжиною 30 см і завантаження на кілька «Камазів», що возили нарізане замовникам у Дніпро. Жителі Царичанки і прилеглих сіл заблокували тоді роботу непроханих лісорубів. Але представник Екологічної інспекції Дніпропетровської області, котрий прибув наступного дня, запевнив – усе відбувається на законних підставах.

Явний факт крадіжки лісу стався в цьому ж «Петриківському лісгоспі» восени 2019-го. Неподалік межі Китайгорода і Царичанки лісники Царичанського лісництва з лісничим Василем Курилом майже всуціль сплюндрували листяний ліс із височенними білими осиками. Коли місцева громадськість перевірила підстави рубки, то виявилося, що поряд з поміченими фарбою пнями з нумераційної відомості дерев, призначених для санітарної рубки, вирізані і кілька десятків абсолютно здорових дерев. Акт про це був складений в Царичанській райраді (голова Світлана Горбачова) за участі голови Царичанської РДА Людмили Саліженко. Спільна заява про «перевиконання плану» хвацькими охоронцями лісу була направлена Екологічній інспекції Дніпропетровської області. Але державні екологи досі ніяк не зреагували на подію.

Спіймані «на гарячому» браконьєри пошкодили авто сільському голові

За неофіційними даними, на території ДП «Петриківський лісгосп» у лісах Царичанського району практично легально «працюють» сім місцевих бригад браконьєрів лісу. Дрова продаються за оголошеннями у місцевих ЗМІ, а випилюють ліси серед білого дня, не чекаючи й сутінків. Одна з надзвичайних подій сталася в Могилівській ОТГ 25 листопада минулого року.

- Тоді із сільським головою Валерієм Дружком ми запланували інвентаризацію лісів на своїй території, між селом Ягорине і Оріллю, - розповідає заступник голови Ірина Барабаш. – Заїхали в ліс, залишили машину на вузькій дорозі і пішли оглядати. Раптом побачили десятки свіжих пеньків і покинене гілля. Далі лежали живі порізані дерева, переважно сосни і дуби, неподалік були люди. Підійшли ближче, а там троє чоловіків, легковий автомобіль, бензопила і каністра. На питання – що робите? відповіли: гриби збираємо! Голова прохає мене викликати поліцію. Чоловіки хутко збираються, вплигують в авто і ідуть. Наше авто стояло прямо на дорозі, вони проштрикнули на ньому три шини і зуміли об’їхати. Приїхала слідча група поліції, все описала, опитала нас. За повідомленим нами номером авто браконьєрів поліція знайшла тих людей, вони з Бабайківки. Потім ми виїхали комісією сільради, склали акт, а 50 дерев направили як речовий доказ в Царичанське відділення поліції. Але від них досі немає ніяких звісток. Досі такого великого нищення лісу бачити не доводилося.

За інформацією сільського голови Валерія Дружка, Могилівська сільська рада подала заяву про незаконну рубку дерев і порізані скати до поліції, порушене кримінальне провадження. «Ми цю бригаду лісорубів з Бабайківки вже ганяли біля Протовчів, - каже сільський голова. - І в поліцію люди повідомляли, вона й авто з лісом ставила на штрафмайданчик. Потім відпускала, видно, в них гарний «дах».

Друга сторона лісу біля Ягориного, де сталася масова рубка, належить Царичанському лісництву, його теж прорідили браконьєри. Практично за два кілометри від цього місця – база лісництва. Ось так лісничий Василь Курило «доглядає» ліс. «Не бачить» величезних незаконних рубок деревини і «Петриківський лісгосп» на чолі Іваном Яловим.

В Україні плани створення єдиного господарюючого суб’єкта у лісовому господарстві обговорюються ще з 2018 року. Щоб майно лісгоспів входило до єдиної національної компанії, а ліси зберігалися за досвідом Латвії, Польщі, Німеччини. Нещодавно голова Держлісагентства Юрій Болоховець заявив:

 - Один із стратегічних напрямків роботи – можливий перехід до Національної компанії. Цей крок не призведе до приватизації лісів. Це 100% державна власність. Перший квартал цього року ми розроблятимемо поетапний план дій, який обов’язково буде винесений на обговорення. Серед переваг – можливість ухвалення ефективних фінансових та господарських рішень, залучення інвестицій.

А поки такого єднання немає, деякі лісгоспи і лісництва роблять своє.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ