Будьмо здорові!

За матеріалами інтернет-видань 16.11.2023 295
Будьмо здорові!

Із книги відомого українського письменника із Закарпаття Мирослава Дочинця  "Вік і лік. Рецепти на всяку оздоровчу потребу від карпатського знатника Андрія Ворона":

 Те, що завчасно старить:
 

1. Усе смажене. Ця їда найгірша. Як виглядає шкварка на пательні – до того й ви йдете, смакуючи смажене. Смалець та всяка тваринна масть у надмірності – теж на шкоду, бо згущує кров і затягує жиром судини.
 2. Алкоголь, окрім черленого вина в малій мірі. Горілка висушує, спалює і руйнує. Вмочіть у неї на хвилину цвіт – і побачите, що з ним буде.
 3. Білий хліб на дріжджах. Від нього бродить нутро, а тіло робиться розквашілим, глевким і рихлим, як м’якуш паляниці.
 

Те, що молодить:
 

1. Винна ягода. Як сама для споживання, так і напої з неї. Се великий дар людям на поживу, на хосен і радість. Але даю заувагу: смакуючи виноград, ніколи не випльовуйте шкірку і кісточки – у них найбільше живильної сили. З виноградом не бійтеся переситу. А от смакуючи вино, шануйте перший смак, себто наливайте собі до разу.
 2. Квасне молоко. Але – домашнє. Добре, коли скисне в глиняній судинці, під полотниною, в затінку і не нагло. Такого молока треба пити бодай кухлик щоднини.
 3. Чорниця. Я не втомлююся співати осанну цій ягоді. Її чародійну силу не переоцінити. Чорнота, що барвить губи і зуби, – перші ліки для нашої кріпості. Чорниця воістину – зело небесного засіву!
 А також абрикоси та хліб із цільного зерна без дріжджів.
                      

                              Сніданок довгожителя
Звечора жменьку сушених ягід (добре, якщо різні) і ложку насіння льону залити кислим молоком. Уранці горнятко вилити на запарену кашу. Добре, якщо каша щоразу буде інша – кукурудзяна, вівсяна, перлова, гречана, пшоняна, горохова, рисова.
 

                                  Вечеря довгожителя
Хочете мати довго тілесну змогу і ясний розум, призвичайтеся до такої вечері: запарена кукурудзяна крупа, збризнута лляною олією; запивати кислим молоком із помідоровим соком (останнього доливати в горнятко третину). Наступного дня замість кукурудзянки – підварений буряк. Третього дня – тушкована капуста. Четвертого – морква. П’ятого – гарбуз. Шостого – квасоля. Запивати тим же кисляком і соком, але домашньої вироби.

 

                                                     Мирослав Дочинець

 

Світлина - інстаграм lekmedmaten

 

 

 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ