Стан українського агроекспорту основними видами транспорту

За матеріалами інтернет-видань 11.09.2024 273
Стан українського агроекспорту основними видами транспорту

АВТОМОБІЛЬНА ЛОГІСТИКА
Низька торгова активність сприяла зниженню обсягів автомобільного експорту агропродукції через західні кордони за перші 9 днів вересня. Загальні обсяги впали на 12% у порівнянні з аналогічним періодом липня — до 88.1 тис. тонн. Також спостерігається відчутна переорієнтація транспортних потоків за напрямками. Експорт через молдавські кордони продовжує знижуватися. Обсяги впали на 36% у порівнянні з липнем — до 11.7 тис. тонн. Польський кордон, хоча й залишається лідером за обсягами експорту (38.2 тис. тонн), також зазнав зниження на 19%. На угорському кордоні спостерігається падіння на 5%, до 8.4 тис. тонн. Натомість словацький кордон нарощує темпи, збільшивши обсяги на 19% порівняно з липнем — до 7.1 тис. тонн. Румунський кордон також демонструє зростання експорту агропродукції на 14%, до 22.7 тис. тонн.
Лідери експорту незмінні: соняшникова олія — 11 тис. тонн, соєві боби — 6.5 тис. тонн, м'ясо птиці — 5.5 тис. тонн.
Тарифні ставки на перевезення до ЄС знизилися на 3-5€ залежно від напрямку.
Внутрішньоукраїнські перевезення залишаються на рівні минулого тижня.
 ЗАЛІЗНИЧНА ЛОГІСТИКА
Перші 8 днів вересня характеризуються змінами у перерозподілі агроекспорту та незначними коливаннями. Середньодобовий показник передачі вагонів на західних кордонах знизився на 6% і становить 192 вагони на добу. На польському кордоні обсяг експорту зріс на 17%, до 60.88 вагона на добу. Румунський та словацький кордони зберігають темпи передачі вагонів на рівні попереднього тижня — 54.88 вагона на добу та 26.25 вагона на добу відповідно. У той же час, угорський кордон зазнав зниження на 41% у порівнянні з попереднім тижнем, показник становить 19.51 вагона на добу.
Кількість вагонів з агропродукцією, що рухаються в напрямку портів, зросла на 35% і досягла 4230 одиниць. Водночас, середньодобовий показник вивантаження знизився на 27%, до 755 вагонів на добу.
Накопичення вагонів у напрямку порту Ізмаїл складає 405 одиниць, що на 7% більше порівняно з попереднім тижнем. Середньодобовий показник вивантаження становить 70 вагонів на добу, що на 11% менше порівняно з минулим періодом.
Ринкові ставки залишаються на рівні попереднього тижня.
 ВОДНА ЛОГІСТИКА
Перевага кількості вільного тоннажу утримує ринок на стабільному рівні.
Незначне пожвавлення спостерігається у сегменті хендісайзів та костерів, де ставки зросли на 1-2$. Що стосується панамаксів у напрямку південного В'єтнаму та Китаю, тут спостерігається тенденція до незначного зниження ставок.
Низький рівень води на Дунаї та зниження попиту також утримують ринок не на користь власників барж, тому тарифи в цьому сегменті залишаються стабільно низькими.

 

SPIKE BROKERS

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ