22 жовтня шлюб у пари, а весілля вже зіграли...

За матеріалами інтернет-видань 20.10.2022 531
22 жовтня шлюб у пари, а весілля вже зіграли...

Дніпровський Будинок мистецтв завжди знайомив відвідувачів із давніми українськими звичаями. Тут  вміють активно залучати  до участі в традиційних святах і обрядодіях. Тож, цього разу театралізоване «сватання і заручини" відбулося з повним аншлагом. Молода пара, яка візьме шлюб 22 жовтня, зголосилася стати головними героями мистецького флешмобу.
За словами організаторки і активної учасниці Валентини Слободи, для проведення  весілля у давнину обирали "Покрову". Бо цей період вважався особливо сприятливим. Адже саме слово «покров» за старих часів асоціювалося з весільною фатою, а після шлюбу нареченій покривали голову хусткою.

"Весілля – стародавній звичай, який  сягає своїми коренями в далеке минуле і являє собою розмаїте  унікальне дійство з елементами театральності, що включає в себе кілька обов’язкових обрядодій. Саме на Покрову добре засилати сватів. Вважається, що тоді сім'я буде міцною і дружньою. Пращури говорили: «Якщо зіграти весілля на Покрову – молоді будуть жити душа в душу», - зазначила Валентина Слобода.

Пара наречених  Анна і Роман відбули кожен весільний обряд із задоволенням. Це сватання, заручини, а ще існують інші  складові весільного дійства: дівич-вечір, квітчання гільця, бгання короваю і власне весілля.
Як відзначає Валентина Слобода, все було насичено та максимально наближено до реальності обрядів сватання та заручин. У дійстві  взяли участь, крім колективу Будинку мистецтв, студенти Дніпровської політехніки та монтажного коледжу,  волонтери, майстри декоративно-прикладного мистецтва, актори театрів Дніпра, діти, представники Сурсько-Михайлівки, Живого музею Микити Коржа, танцювальний колектив «Веселка» та вокальний гурт «Січеславці».
Сподіваємося, що імпровізоване стародавнє українське весілля зміцнить шлюб закоханої пари, додасть снаги жити дружно і вірно, аби українському роду не було переводу.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ