Чому не можна воювати з українцями?! - Ліна Костенко

Григорій Давиденко 19.03.2023 597

Чому не можна воювати з українцями!?

    Відома українська поетеса і письменниця, лауреат Шевченківської премії 1987 року за роман у віршах "Маруся Чурай" Ліна Костенко сім місяців тому дохідливо пояснила варварам-ординцям, чому їм немає ніякого сенсу воювати з українцями. Але чудь заболотня чи не втямила, чи не прочитала. Тому продовжує. Довоювалися до ордеру на клітку їхньому сусаніну...

    Торік геніальну Ліну Костенко нагородили у Франції найвищою державною відзнакою - Орденом Почесного Легіону. А в Україні вона відмовилася від звання "Герой України", певно ж, не вважаючи нагороджувачів за справжніх українців.

     Ліна Василівна відома і як харизматичний автор своєрідних, коротких цитат. "Центрифуга ідіотизму" - це про Верховну раду. Точніше і коротше і справді не скажеш. А про наших "слуг народу", яким за давньою козацькою звичкою тепер не посипають щороку голову попелом, тому й забувають, хто вони є: "…чому канадський прем'єр-міністр може проїхати до парламенту на ковзанах по замерзлій річці через всю Оттаву, а у нас людей розкидають мало не в кювети, коли їде якесь цабе?" Або ж "Хто має право нам, людям, визначати мінімум?! Ті, що собі призначили максимум?!"

   Сьогодні Ліні Василівні виповнюється 93 роки. Та досі політична і літературна влади України не зробили основного для пошанування її величезного таланту, життєвої мудрості і безкомпромісності у відстоюванні національної гідності і людської моралі - не номінували її на Нобелівську премію... Четвертий десяток років Незалежності, яку Ліна Костенко наближала кожним своїм твором і рядком, натхненною працею, а вони ніяк не збагнуть, що як сучасники Генія мали б давно зробити.

    Українці вже стали лауреатами Нобелівської премії, але від інших держав. Торік уперше - і від України. Та, будьмо відвертими, їхній внесок у культуру чи розвиток суспільства на порядок скромніший.

   З роси і води Вам, Ліно Василівно! Доброго здоров'я, наснаги і світового, як і Україні, визнання! Далі Ваші вічні слова.

             Чому не можна воювати з українцями?!

1. «Аграрна країна. Кожен може закопати. Вороги сприймаються, як дармові добрива.

«Мамина поезія з самого початку, від перших віршів, була бунтом. Бунтом особистості. Повстання духу. І слава, що до неї приходила, була не популярністю, не модою. Вона була вистражданою надією людей на свої відродження, на можливість повернутися до себе, на можливість відродження вже нібито виродженої і остаточно приборканої нації» (О. Пахльовська).

Джерело: https://ukrclassic.com.ua/katalog/k/kostenko-lina/3448-vislovlyuvannya-vidomikh-lyudej-pro-tvorchist-lini-kostenko Бібліотека української літератури © ukrclassic.com.ua  Чому не можна воювати з українцями!?
1. Аграрна країна. Кожен може закопати. Вороги сприймаються як дармові добрива.
☝️

2. Хазяйновиті люди. Кожній родині потрібен БТР для оранки, з корпусу ракети роблять мангал, погнуте здають на метал.
☝️

3. Винахідливі. Воюють всім, що є: коктейлями, пиріжками, консервованими огірками, прокльонами і навіть голими руками.
🔥4. Безстрашні. Після 90‑х, 2008‑го, 2014‑го і коронавірусу, бояться тільки власних жінок і шо люди скажуть.

5. Анархічні. Терпіти не можуть будь яку владу. Окупаційну владу через тиждень змусять говорити державною і провести чесні вибори, які одразу оголосять фальсифікованими.

6. Непередбачувані. У мирний час усі всіх звинувачують у роботі на ворога. Коли приходить ворог, то гуртом нищать його. У перервах гризуться за те, хто більший патріот.

7. Незламні. Коли погано — плачуть, коли дуже погано — співають, коли повна срака — сміються.Lina Kostenko.jpg

P.S.
«Україна — це супер. Україна — це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни».

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ