Агрометеорологічні явища та умови в Дніпропетровській області небезпечні для сільгоспкультур

Марина Бабич 17.08.2024 95
Агрометеорологічні явища та умови в Дніпропетровській області небезпечні для сільгоспкультур

З 21 червня по сьогодні в області повітряна та грунтова засуха. Повідомив Дніпропетровський регіональний центр з гідрометеорології.
Зазначається, що протягом цього  періоду істотні опади на переважній частині області практично були відсутні. Останні істотні опади спостерігались по області 20 червня. Кількість опадів в середньому по області за даними метеостанцій за звітний період склала 17 мм або 18 % норми за цей період. Протягом 25 днів в середньому по області відносна вологість повітря в денні години знижувалась до 15-30 % при середній багаторічній кількості їх 8 днів. Запаси продуктивної вологи метрового шару під соняшником та кукурудзою були вкрай обмежені і становили по області 13- 50 мм або 8-30 % від найменшої польової вологоємкості.

За словами синоптиків, відсутність суттєвих опадів тривалий час, ( період бездощі́в'я склав 54 днів), високі температури, низька відносна вологість повітря викликали на переважній території області зниження вологозапасів ґрунту, посилення ґрунтової засухи.

Фахівці метеостанцій проаналізували, що на кінець першої декади серпня у кукурудзи в залежності від сортових особливостей, спостерігається воскова та повна стиглість зерна, майже на місяць раніше звичайних строків, у соняшника почалось вистигання насіння, на два тижні раніше середніх багаторічних строків.

Метеорологи називають агрометеорологічні явища та умови (повітряна та ґрунтова засуха) в області небезпечними. Оскільки, вони продовжували негативно впливати на завершення вегетації пізніх культур: кукурудзи, соняшника, сої, та накопичення вологи в ґрунті під посів озимих культур під урожай наступного року, в першу чергу озимого ріпаку, початок сівби якого припадає на кінець другої декади серпня.

 

Фото - з відкритих джерел


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ