Агросектор України може прогодувати 400 млн. людей

За матеріалами інтернет-видань 10.02.2022 731

За словами Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, Мінагрополітики реалізовує стратегію розвитку агросектора до 2030 року, яка передбачає забезпечення продовольством 1 млрд. населення світу.

«За результатами 2021 року сільське господарство дало найвищий відсоток до ВВП серед усіх економік – більше 10 %. На агропродовольчу продукцію також припадає найбільший відсоток у загальному експорті України –  близько 41 % за рік. Ми дедалі впевненіше претендуємо на статус одного з найбільших гарантів світової продовольчої безпеки», – підкреслив Роман Лещенко.

Міністр наголосив, що сільське господарство показало найвищий приріст виробництва в 2021 році – 14,4 %.  За підсумками року на сільгосппідприємствах виробництво збільшилося на 19,2 %.

За повідомленням Мінагрополітики, 20 років тому Україна «годувала» 40 млн. людей у світі. Сьогодні ж внесок України еквівалентний харчуванню близько 400 млн. людей, не рахуючи наше населення.

За офіційними даними Держмитслужби, зовнішньоторговельний обіг сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів (товарні групи 1–24 УКТЗЕД) за підсумками 2021 року збільшився на 24 % у порівнянні з 2020 роком та досяг понад $ 35,4 млрд., або 25,1% усього зовнішньоторговельного обігу товарами України.

При цьому експортовано продукції аграрного сектору на суму $ 27,7 млрд. (або 40,7 % від загального експорту товарів з України), що на 25 % більше, ніж у 2020 році.

Найвагомішими частинами експорту продовольчих товарів та с/г продукції у 2021 році залишились зернові культури, олія, насіння олійних культур та макухи, тверді відходи від вилучення рослинних жирів і олій.

Основними країнами, до яких постачалась українська агропродовольча продукція, були: Китай, питома вага якого становила 15,5 % у структурі експорту сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів, Індія – 7,1 %, Нідерланди – 6,4 %, Єгипет – 5,8 %, Туреччина – 5,3 %.

Імпорт сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів за вказаний період збільшився на 19 % до 2020 року і становив $ 7,7 млрд. (або 10,6 % від загального імпорту товарів в Україну). Найбільшу частку у структурі імпорту сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів становили: риба, ракоподібні та молюски; їстівні плоди та горіхи; алкогольні та безалкогольні напої; тютюн і промислові замінники тютюну.

У структурі імпорту сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів найбільшу питому вагу посідали: Польща – 10,3 %, Італія – 7,2 %, Німеччина – 6,8 %, Туреччина – 6,5 %, Індонезія – 4,2 %.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ