Більше 150 вчених світу закликали НАТО запросити Україну до Альянсу

За матеріалами інтернет-видань 28.07.2024 104
Понад 150 вчених з різних куточків світу закликали НАТО запросити Україну приєднатися до Альянсу
 
    Науковці з різних куточків світу закликали НАТО запросити Україну приєднатися до Північноатлантичного Альянсу.

Про це йдеться в газеті The Guardian, пише "Східний варіант".

   "Запрошення України до вступу до НАТО ознаменувало б рішучий крок убік від політики умиротворення агресора і повернення до верховенства міжнародного права та захисту прав людини. Рішення про надання гарантій безпеки Україні не лише захистить українську державу за допомогою єдиних засобів, які поки що довели свою ефективність, але й підтвердить позицію НАТО та західних демократій як ефективних політичних агентів на світовій арені", — йдеться у листі вчених.

   На думку науковців, ще є час для того, щоб найпотужніший військовий альянс у світі ухвалив історично та політично обґрунтоване рішення щодо нейтралізації екзистенційної загрози, яку становить для України росія. Принесення України в жертву в інтересах уникнення війни між НАТО та росією лише збільшує ймовірність такої війни та подальших війн, оскільки росія дійде висновку, що хвалена стаття 5 НАТО може бути предметом переговорів, якщо вдасться запобігти ширшій війні.

   "Припускати, що умиротворення вимог росії вирішить війну або якимось чином призведе до її деескалації, наївно. Безкарність за воєнні злочини росії в Сирії, Грузії та Україні лише підбадьорила кремль. Таким чином, питання ескалації з боку росії полягає не в тому, "якщо", а в тому, "як далеко?". Як далеко буде дозволено зайти ескалації, перш ніж демократії зберуть політичний хребет, щоб зупинити її? Західна демократія повинна стояти в єдності та рішучості проти зростаючої загрози глобальній безпеці, яку представляє кремль", — заявили науковці.

   Також вчені зазначили, що росія не атакувала жодного члена НАТО, проте вона погрожувала, вторглася та окупувала країни, що не є членами Альянсу: Грузію, Молдову, а тепер і Україну.

   "росія вже повністю контролює Білорусь і активно формує власні альянси з Китаєм, Північною Кореєю та Іраном, які виступають за знищення демократичного порядку. росія бомбила сирійські міста, щоб утримати при владі Башара Асада", — додали у листі вчені.

   Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не може чекати на вступ до НАТО десятиліттями, і попросив партнерів не затягувати з постачаннями військової допомоги, яку ті пообіцяли під час саміту Альянсу у Вашингтоні.

   Нагадаємо, що Україна і НАТО планують створити п'ять реабілітаційних центрів для військових.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ