Буча прощається з полковником Матюшенком, командиром «привидів Києва»

За матеріалами інтернет-видань 03.10.2022 1570

 

 
     Льотчик Михайло Матюшенко (Дід), фото з Facebook мера Бучі

      У небі над Чорним морем загинув відомий повітряний ас, полковник Михайло Матюшенко з позивним "Дід", який очолював групу льотчиків, що стали легендою під назвою "Привид Києва". Він загинув у червні, а поховають його в Бучі лише тепер. Про це повідомив міський голова Бучі Анатолій Федорук у Facebook:

 - Під час виконання бойового завдання у повітряному бою героїчно загинув, захищаючи небо країни, полковник Збройних сил України Матюшенко Михайло Юрійович (08.01.1961 - 26.06.2022). Він був родом з Бучі, а загинув у небі над Чорним морем.

    Військовий льотчик керував багатьма типами військових та цивільних літаків. Служив у різних військових частинах, до війни працював керівником однієї з українських авіакомпаній.

Був успішною людиною і ніколи не хвалився тим, чим займається насправді. Маючи активну громадянську позицію, очолював громадське формування охорони правопорядку.

Свій безцінний досвід роботи Михайло Матюшенко – позивний "Дід" – передавав молодшому поколінню.

І лише тепер ми маємо право розказати правду: "Привид Києва" очолював льотчик з Бучі.

Деталі: Федорук заявив, що з приходом полковника Матюшенка до керівництва 40-а бригада тактичної авіації не зазнавала втрат у повітрі. Усі пілоти із "Київських привидів"поверталися живими.

"В одну із ночей Дід кинувся у повітряний бій з ворогом на прадавньому чеському Л-39, імітуючи атаку МіГ-29 на пару Су-30. І що ви думаєте? Вони відступили!", – згадують один з епізодів побратими.

     Згодом він вирішив посилити південний та східний фронти: "Коли Дід дізнався про безповоротні втрати підготовлених екіпажів бомбардувальників, рішення було ухвалене. Так почалася нова операція".

Для Михайла Матюшенка це була остання місія. Він не повернувся з чергового вильоту, і його довго шукали.

Другого жовтня, як повідомив мер Бучі, тіло полковника змогли повернути додому.

Михайло Матюшенко (Дід)
Михайло Матюшенко (Дід)
Фото з Facebook міського голови Бучі

Прощання з Михайлом Матюшенком відбудеться сьогодні, 3 жовтня, о 14:00, у Бучі.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ