БУДЬТЕ ПИЛЬНИМИ, СТЕЖТЕ ЗА ПРОЦЕСОМ: В УКРАЇНІ СПРОЩУЮТЬ ОФОРМЛЕННЯ ПРАВ НА ЗЕМЛЮ

Микола Ясень 17.08.2022 480

Біла хата.Орендарі переорали не лише сіножаті селян, але й дороги - Біла  хата

Комітет з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради подав на розгляд народних депутатів законопроєкт, мета якого, враховуючи воєнний стан, чимшвидше «вдосконалити в Україні правове регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних діянь при набутті прав на земельні ділянки». Як стверджується у поясненні Комітету, «даний законопроект спрямований на спрощення діючих наразі процедур при оформленні прав власності на землі сільськогосподарського призначення». Причому рекомендується невідкладно і одразу за основу та в цілому «прийняти проєкт як чинний закон».

Чому по суті квапляться, як на пожежу, нам одначе покищо не зовсім зрозуміло. Але, скажімо, відмовляються «від перевірки відповідності набувача тим вимогам, які передбачені Земельним кодексом України, при набутті у власність ділянок сільськогосподарського призначення для ведення присадибних та особистих селянських господарств площею до 2 гектарів, також для ведення садівництва площею до 25 соток». Або таке: пропонується «надати можливість передавати переважне право купілі земель сільськогосподарського призначення лише на певний строк, а не безстроково, як це дозволено зараз».

Ну і так далі, і тому подібне. Оскільки проєкт ще не схвалено як закон, то уточнювати й тлумачити усі нововведення немає сенсу. Одначе вважаємо за потрібне попередити передусім фермерів та власників присадибних ділянок і земельних паїв пильно стежити за законотворчими діяннями нардепів, щоб не прогавити дійсно принципові зміни до процедур оформлення прав на землю, щоб потім не потрапити в неприємний просак. Краще підготуватися ретельно і загодя.

                                                                                      


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ