«Через «гальмування» дронів на митниці гинуть бійці на передовій», - Тарас Чорновіл

За матеріалами інтернет-видань 09.01.2023 734
На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та текст
      Перефразовуючи знамениту фразу Віталія Гайдукевича дозволю собі почати з такого формулювання: "Якщо воно виглядає, як політична корупція, смердить, як політична корупція, аж кричить, що воно - політична корупція, то логічно припустити, що це і є політична корупція". Я тут із уже добре нашумілою темою про маленькі побутові дрони, які в єдиній країні світу - Україні умисно на шкоду армії та волонтерам оголосили технікою подвійного призначення та заблокували вільне їх постачання нашим військовим.
       Про неї багато говорив у ефірах саме, як про умисний злочин проти обороноздатності України. Зрештою, про цю дику історію сказано вже дуже багато, найперше, волонтерами й військовими, яких позбавили "очей" на передовій. Ідеться про так звані "Мавіки" та подібні майже дитячі дрони, які, звісно, не захищені від РЕБ, але дешеві, доступні й масово використовувалися для простої розвідки, корегування вогню, захисту бійців на першій лінії. Тупе обмеження від Державної Служби Експортного Контролю та її голови Олександра Павліченка загальмувало понад пів тисячі дронів на кордоні, а всього затримки й блокування призвели до ненадходження тисяч необхідних апаратів. Ризикну припустити, що цим рішенням Павліченко вже допоміг рашистам убити десятки або й сотні українських бійців.
       Сам Павліченко - людина сіренька, кар'єрний дипломат, в особистих ініціативах не помічений (якщо, звісно, не читати супер-пупер біографію на сайті відомства). Працював і при Ющенку, й при януковичі, чомусь після приходу Порошенка мусив піти у відставку й зайнятися юридичною практикою. А повернувся у владу вже, коли в опі всі повноваження перебрав Єрмак. Той і призначив Павліченка зразу очільником ДСЕК у березні 2020 року. Тоді багато "цікавих" призначень було. Але сам Павліченко нариватися на народний гнів і явно підставляти під звинувачення Зеленського не став би, якби не отримав чіткого наказу.
      То кому треба було позбавити "очей" наших бійців на передовій? Ніби аж у такій підлості ми навіть наших кротів не підозрюємо - занадто відверто. Та й у них інша робота - плести інтриги проти Залужного, псувати відносини із союзниками... Перше, що прийшло в голову - Павліченко усунув конкурентів для якогось корупційного проєкту. Схоже на правду, але міноборони не закуповує такого роду розвіддронів (вони взагалі мало що з необхідного армії замовляють, хіба би знайшли щось удвічі дорожче), тому присісти на держзамовлення трудно. А тут ще й вискочив, як Пилип з конопель міністр Рєзніков та став "бензином гасити" пожежу обурення:
"Давайте не ідеалізувати "мавіки". В мене в закупці "мавіків" немає, щоб ви розуміли. Військові не сприймають, вони називаються нашими генералами "весільні дрони". Знімають весілля цими дронами. Те, що наші унікальні хлопці, креативники їх використовують для ведення, скажемо так, маленької окопної боротьби і знищення в тому числі ворогів, цьому – нашому креативу і винахідливості – аплодують. "Мавік" живе добу-дві максимум, якщо його серйозно використовують. Але давайте без ілюзій, цей дрон не змінить ситуацію на полі бою..." Далі Рєзніков по безпросвітній тупості ще розказував, як йому потрібні потужні дрони з великою вантажопід'ємністю тощо.
      Він узагалі розуміє, що відбувається на лінії вогню? Що ці дрони - це ближня розвідка, а скидання гранат у чужі окопи - це дуже красиво, але безглуздо, бо краще за даними дрона навести мінометний вогонь, тому й займає лише пару відсотків реального використання. А важкі безпілотники не зможуть непомітно розвідувати позиції ворога й годяться для зовсім інших завдань. Але Рєзнікову це треба знати? З нього ж такий міністр оборони, як з отієї Ілащук послиця в Болгарії - головне, безвідмовно надавати потрібні послуги.. Ви ж не забули, як у кінці січня на догоду владі Рєзніков публічно заявив, що ЗСУ не потребують додаткових фінансів (ті 50 мільярдів, на яких наполягала фракція ЄС). Навіть злочинний міністр Таран і той був відповідальнішим.
        Від виправдань Рєзнікова спалахнуло ще більше. Бо міністр тупо бреше або й не знає, для чого використовуються ці дрони. Міністр бреше за військових, бо їм ці дрони дуже потрібні. Міністр, як і до початку вторгнення, займається шкідництвом проти армії, бо він ніяких дронів не закуповує, а коли його роботу виконують волонтери, то ще й ставить палиці в колеса та оббріхує. А ще Рєзніков виконує чиєсь завдання відбілити злочинні дії Павліченка. А хто має змогу віддавати накази самому міністру оборони й вимагати від нього отак палитися? Ні, не Шмигаль і навіть не Зеленський, а тільки сам Єрмак, перед яким, що Рєзніков, що Кулеба аж плазують.
      І ось тут виникала криза жанру із пошуком мотивів. Усі шукають якісь комерційні чи чисто корупційні оборудки (хабарі на митниці або "внески" правильним фірмам, на які випишуть ліцензії чи ж корумпованим головам ОВА й міністерським начальникам. Можливо. Заперечувати не стану, але підкину ще одне припущення. У нас Єрмак безпосередньою корупцією не займається, для цього є всілякі тимошенки, чауси, старухи... Він робить політику й підміняє інфантильного президента. І йому потрібний результат на майбутніх виборах. Не лише президентських, але й парламентських. Слуги вже багато не наберуть. Будуть тягнути купу "дружніх" проєктів: проросійський умовного арєстовіча, більш російський Льовочкіна, "військовий" Буданова та "волонтерський" Притули. З Притулою в них вічні запари, бо його команда дуже хоче погріти руки на великих грошах. Звідси й мінус 20% із зборів на зарплати, рекламу та майбутні вибори, а ще й скандали із завищенням цін у 2-3 рази та приховуванням документації. Але є й політичне непорозуміння: ще один мажоритарний акціонер цієї влади Татаров виступає проти Притули чи то з ідеологічних підстав, чи з недовіри. І Єрмаку, як автору проєкту Притули, треба доказувати перед Зеленським його корисність.
       А з цим суцільні провали. Справжнім волонтерством Притула перстав займатися вже давніше й, схоже, призабув, як це відбувається, тому й наговорив купу зневажливих дурощів, які лише обурили військових. Далі скандал із фальшивим супуником, потім узагалі треш із завищенням ледь не в три рази ціни на Спартани, де він став лише негативним порівнянням на фоні Порошенка (такого проколу на Банковій не прощають). Ще пробував між тим відмитися дрібнішими й гарнішими проєктами, із тими ж пічками-буржуйками, але лише став блідим відображенням усе того ж Порошенка. Ряд проєктів його соціального штабу - взагалі шахрайство чистої води. А все це по капельці конкуренти носять Зеленському й тихо копають під автора проєкту Єрмака.
       Тому зараз, як останній і рішучий бій, Фонд Притули вирішив розкрутити черговий мега-дорогий проєкт із БПЛА "Шарк". Але про нього вже всі сказали, що це розвод лохів на грубі гроші без жодної користі для армії. Річ у незахищеності від рашистських засобів РЕБ. Шарки так само легко перехоплюються, як і Мавіки. Але є дві різниці. Перше - це колосальна різниця в ціні та можливості масової закупівлі. А друге - розмір, який має значення. Мініатюрні, майже іграшкові Мавіки переважно не потрапляють у поле зору РЕБ - через компактність вони можуть сприйматися, як птахи чи навіть якесь сміття підняте вітром. А Шарк не виявити й не перехопити майже неможливо.
        Зауваження експертів у Притули проігнорували, а в Єрмака взнали запізно і вирішили йти просто "на авось", мовляв, "на безриб'ї і рак риба", а Зеленський і так не розбереться в таких тонкощах. Тому й пішла команда ДСЕК ускладнити завезення простих дронів та сповістити митні служби сусідніх країн про обмеження - саме це й стало проблемою, бо тепер закуплені дрони за зверненням української сторони блокуються ще на польській митниці (у ЄС ці малі дрони є звичайними побутовими предметами й не входять у жодні обмежувальні списки). І я б навіть посміявся з цієї тупості, до якої дійшли, бажаючи розчистити дорогу своєму придворноу "волонтеру". Адже, як і в інших провальних проєктах Притули тут контрастно виступає Порошенко, фонд якого постачає армійцям БПЛА нового покоління Посейдон, про який у ЗСУ найкращі відгуки.
      Але є одне дуже серйозне "але"... Посейдони дорогі й складні пристрої, їх не можна відразу відвезти на фронт тисячами. Та й вони виконують складніші завдання, а в безпосередній близькості від власних окопів та над позиціями ворога наші бійці безальтернативно використовують усі ці простенькі й дешеві Мавіки та подібні до них аналоги. Заблокувавши їх постачання, ця укрсучвлада Притулі та його політичному проєкту вже навряд чи чимось допоможе - за нього й так голосуватимуть лише ті, для кого головне - персональна любов, а не аргументи. А от загальмоване в інтересах цієї авантюри постачання простеньких дронів щодня убиває реальних українських бійців. Отака невесела історія вийшла...
    Тарас Чорновіл, політолог-міжнародник, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ