Чому Україна не реагує на агресію Білорусі? - Тарас Чорновіл

За матеріалами інтернет-видань 21.10.2022 318
На зображенні може бути: дорога
На фото посольство України в Республіці Білорусь
     Щодо атак з боку Білорусі. Це вже мільйонний доказ того, що Білорусь є повноцінним учасником агресії та всіх воєнних злочинів проти України. Саме Білорусь, як держава. Це потім, після війни, коли піде тема відповідальності, можна буде відділяти затурканий народ від злочинного режиму, знаходити порозуміння з майбутньою владою, відновлювати стосунки тощо. Але зараз війну проти України веде саме держава Білорусь. Проти неї за це вводяться західні санкції, жорсткі обмеження тощо. Але це ніяк не зачіпає нашу укрсучвладу. Вона уникає санкційного тиску на державу-агресорку, не вводить ембарго, щойно зараз починає розглядати можливість скасування безвізового режиму з Білоруссю.
       А головне, в нас навіть не понижено рівень дипломатичних стосунків. Точніше, така лояльність одностороння. Білорусь вивела весь свій дипломатичний корпус з України та забрала посла ще 19 лютого. Й дипломатичної активності в Україні не відновлює. Зате Україна представлена в Білорусі на найвищому дипломатичному рівні - безпосередньо в Менську працює не просто наше посольство, але й не відкликаний ні повністю, ні навіть для консультацій наш надзвичайний і повноважний посол. Це є офіційною заявою, що українська влада не вважає Білорусь агресором і не звинувачує її у веденні агресивної війни.
       Так, я розумію, що в керівника президентскої фракції Арахамії через Білорусь іде крупний бізнес, що в купи прислужників Зеленського завдяки толерантності до них лукашенки статки зросли до захмарних величин. Але це ж називається простим словосполученням "державна зрада".
Коротко про "матчасть" - чому це все так важливо? Бо чіткі закони діють у межах окремих держав, а в міжнародних стосунках працюють міжнародні конвенції (змусити порушника їх виконувати - річ дуже складна) та мова дипломатичних демаршів. Якщо ви їх не демонструєте, значить ви всім задоволені. Найнижчий рівень невдоволення - обміни дипломатичними нотами. Ви просто повідомляєте опонента про своє незадоволення його діями. Далі є дуже знакова дія - "відкликання посла для консультацій". Це дипломатична фраза, ні про які консультації не йдеться, а посол, як було у рф, може вже й не повернутися. Так у нас відреагували ще 16 березня 2014 року на перші ознаки агресії рф. Це потужний демарш, за яким усі зацікавлені країни світу бачать, що між державами серйозна напруженість.
        Наступний рівень - пониження дипломатичного представництва до тимчасового повіреного. Паралельно з цим різко скорочується дипломатична присутність, а сама діяльність місії фактично завмирає. Така поведінка прийнятна при гібридній агресії, частих провокаціях тощо. У нас такий механізм з рф тривав від 2015 року й до 24 лютого 2022. Передостанній рівень зниження дипстосунків - це повне виведення свого диппредставництва з країни. Саме цей рівень застосувала проти України Білорусь ще до початку вторгнення. У такому випадку мінімальні дипломатичні контакти можуть підтртимуватися засобами зв'язку, через посольства третіх країн або через послів обох держав при міжнародних організаціях. І останній рівень демонстрації свого ставлення до ворожої держави - розрив дипломатичних стосунків.
        То Україна, так це демонструється для цілого світу, претензій до Білорусії не має взагалі! Бо ми навіть ноти протесту не вручаємо, хоча їх часом у зневажливій формі передають нам. Жодних інших кроків ця укрсучвлада щодо країни-учасниці злочинної агресії не вчиняє. А щодо відмовки, що є ж народ Білорусі, опозиція, а лукашенка не вічний... Це фальш. Тим більше, що визнана в світі опозиційна представниця Білорусі Тихановська (до неї море питань, але тут вона абсолютно права) звинувачувала Зеленського в підтримці кривавого режиму лукашенки, збереженні з ним дипломатичних стосунків, а також пропонувала прийнятний символічний жест - заміну дипвідносин з диктатором на обмін напівофіційними представництвами між Києвом та об'єднаною білоруською опозицією в іміграції. Зеленський проігнорував.
            Тарас Чорновіл, офіційна сторінка ФБ.
Попередня
Цитата дня
Наступна
ГНІЙ - НА ПОЛЯ!

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ