«Чорний» та «сірий» контрафакти насіння

За матеріалами інтернет-видань 14.12.2023 545
«Чорний» та «сірий» контрафакти насіння

ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомило про найпоширеніші види контрафакту насіння. Фахівці зазначають, що від якісних показників насіннєвого матеріалу в значній мірі залежить рівень урожайності та якісні показники кінцевого продукту.

На вітчизняному ринку можна зустріти «чорний» та «сірий» контрафакти насіння. «Чорний» контрафакт – це відкаліброване фуражне зерно, яке пофарбували, затарували у мішки та продають за дуже низькою ціною. Придбавши таке насіння, власник не отримає бажаного результату. Серед продавців такої продукції здебільшого маловідомі виробники з поганою репутацією або взагалі нікому не відомі. Вартість насіння низька, супровідні документи сумнівні або взагалі відсутні. «Сірий» контрафакт має декілька варіантів:

  •     Виробник купує за документами батьківські форми, збирає з них урожай. Отримане насіння змішує з фуражним, та відкалібрує його. Таке насіння буде супроводжуватися справжніми документами.
  •     Один із варіантів залишки насіння вітчизняного виробника минулих років за ціною зарубіжного.
  •     Продавець може продавати насіння нижчої генерації, ніж заявлено в документах.


Для того, щоб не опинитися в сумнівних ситуаціях, суб'єктам господарювання та пересічним покупцям необхідно бути обізнаними, як правильно обрати якісне насіння та садивний матеріал.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ