Cтан поширення шкідників та хвороб сільгосп рослин у Дніпропетровській області

За матеріалами інтернет-видань 09.02.2022 435

 У третій декаді січня спостерігалась холодна, волога погода. Середньо декадна температура повітря виявилась на 0,6° вище за середню багаторічну і становила 4,0º морозу. Максимальна температура повітря підвищувалась до 2,2° тепла, поверхня снігу прогрівалась до 1° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 12,2º морозу, поверхня снігу охолоджувалась до 16º морозу.


За інформацією Управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області сума опадів за декаду склала 7 мм, або 47% норми. Сніговий покрив залягав епізодично, за даними снігозйомки на 31 січня, висота снігу склала 6 см.

Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до 4º морозу і була незагрозлива для рослин озимих культур. Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур були задовільні. Розрахункова критична температура вимерзання у фазі кущення становила 14,9 º морозу. Упродовж звітного періоду загрозливих явищ для перезимівлі озимих культур не спостерігалося, посіви перебували у стані зимового спокою.


     За попередніми даними відрощування монолітів озимих зернових культур виявлено, що загибель рослин озимої пшениці становить до 2%, озимого ячменю до 5% - остаточні результати відрощування озимини будуть надані у наступній інформації.

     Протягом ІІІ декади січня утримувалась холодна погода. На початку І декади лютого спостерігалось підвищення температури повітря та опади у вигляді дощу, а на сільськогосподарських угіддях виявлене поступове танення снігового покриву. Значне промерзання грунту не дозволяє у повній мірі поглинути талі води, що спричиняє підтоплення та загибель житлових нір мишоподібних гризунів.

На даний час загибель нір виявлена лише у низинах на посівах багаторічних трав та неорних земель. На посівах озимої пшениці гризуни заселили 36% обстежених площ та 37% обстежених площ посівів озимого ріпаку.

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ