Для безпеки Запорізької АЕС рф має вивести звідти війська, - США на Радбезі ООН

За матеріалами інтернет-видань 12.08.2022 414

Абсурдні звинувачення рф щодо дій українських сил спрямовані на відвертання увагу незаконного перебування російських сил на об'єкті.

Зала засідання ООН

США в ООН закликали вивести війська з території ЗАЕС/Фото: Mario Tama/Getty Images

Сполучені Штати закликають російську федерацію негайно вивести її сили з української території. Це дозволить Україні відновити виняткову безпеку та гарантії, які вона підтримувала протягом десятиліть на об’єкті. росія сама створювала ризики, розпочавши повномасштабне вторгнення, і вона може усунути ці ризики прямо зараз, якщо вийде з України.

     Дженкінс також вказала на важливість полегшення доступу персоналу МАГАТЕ для розв'язання питань ядерної безпеки та гарантій на ЗАЕС. Чиновниця підкреслила, що звинувачення росіян в сторону України в обстрілах станції спрямовані на те, щоби змусити інших проігнорувати факт незаконного перебування російських сил на об’єкті.

Раніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що глибоко стурбований напруженою ситуацією навколо Запорізької атомної електростанції й закликав створити навколо неї демілітаризовану зону.

Україна від часу окупації росією Запорізької АЕС на початку березня завжди наголошувала на важливості повного виконання МАГАТЕ свого мандата і наполягала на необхідності направлення місії агентства на станцію, погоджуючи з ним необхідні умови, однак перешкодою на цьому шляху стала деструктивна позиція рф, заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

"Ми глибоко шкодуємо, що такий візит ще не відбувся. Через деструктивну позицію росії. Незважаючи на публічні заяви, окупанти вдалися до маніпуляцій та необґрунтованих умов відвідування місії, а також до обстрілу АЕС та Енергодару, що наразі унеможливило відвідування", – сказав він на засіданні Ради безпеки ООН у ніч проти п’ятниці.

Кислиця наголосив, що Україна рішуче відкидає спроби росії уникнути відповідальності за затримку місії та її звинувачення на адресу Генерального секретаря ООН та Секретаріату ООН.

Постпред зазначив, що нинішня ситуація спонукала міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу знову заявити про надзвичайну важливість проведення місії МАГАТЕ в його листі від 9 серпня генеральному директору агентства та Генеральному секретарю ООН. У зв’язку з цим Україна вітає готовність гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі очолити таку місію на ЗАЕС, додав Кислиця.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ