«Для фермерів важливо не тільки виростити зерно...», - Михайло Порослий

За матеріалами інтернет-видань 18.12.2023 312
«Для фермерів важливо не тільки виростити зерно...», - Михайло Порослий

Місія «НІБУЛОНу» у поєднанні локальних виробників з глобальними ринками. Одним із найдавніших партнерів «НІБУЛОНу» є фермерське господарство (ФГ) «Н-І-К» з Дніпропетровщини.


ФГ «Н-І-К» – сімейний бізнес, який на початку 2000-х років заснував Микола Порослий. Господарство, яке починалось із 50 га, сьогодні виросло до майже 500 га. Перші гектари Микола Валентинович брав в оренду – це були паї місцевих жителів, за власний кошт купив млин та сільгосптехніку, розширював співпрацю з пайовиками. Окрім вирощування пшениці, ячменю, соняшнику та кукурудзи,  у господарстві мололи пшеницю та ячмінь на крупу в гуртових масштабах. У 2010 році, закінчивши навчання, до батька приєднався син Михайло.
Приблизно в цей час розпочалась і співпраця з «НІБУЛОНом». Спочатку ФГ «Н-І-К» відвантажувало ріпак, пшеницю та ячмінь на філію «Козацька» та на перевантажувальний термінал у Миколаєві.

«Після 2010 року почався активний ріст нашого бізнесу. Ми повністю змінили структуру управління, почали працювати лише безготівково. Системно працевлаштовуємо співробітників, кількість яких зараз становить 15 осіб. Повністю оновили парк техніки, закупили навісне причіпне обладнання та широкозахватну техніку, змінили технологію виробництва, почали впроваджувати сівбу з рідкими добривами. Маючи гарні врожаї та стабільні ціни на сировину, за три роки до війни оновили тракторний парк, замінили техніку, отримали кредити. Майже все збіжжя  відвантажували на «НІБУЛОН». Пробували співпрацювати з іншими підприємствами, які розташовані до нас ближче, але вони були не дуже чесними. Тому ми вирішили, що краще обрати трохи довший шлях перевезення, але бути впевненими в порядності партнера», – розповідає Михайло Порослий.

Згодом, із розвитком річкових філій та скороченням логістики, ФГ «Н-І-К» почало привозити вирощене зерно на філію «Хортиця» та «Зеленодольська». І саме на «Зеленодольську» відбулось останнє відвантаження – 23 лютого 2022 року.

«Пам’ятаю перші дні війни, реакцію фермерів. Хтось вважав, що це все ненадовго, інші переживали, що не зможуть працювати. Ми не розгубились і діяли швидко. Встигли відвантажити на «Зеленодольську» майже всю пшеницю. Згодом продали соняшник. Звичайно, були побоювання і відчуття невизначеності через блокаду портів. Що буде з експортом? Чи варто нам сіяти? Якщо так, то що саме?» – згадує Михайло.

Фермер продовжує робити свою щоденну справу і вже посіяв озимину – ріпак та пшеницю під врожай 2024 року. Він теж зацікавлений, аби потужності «НІБУЛОНу» працювали, бо саме до нього він привозить свій врожай.

«Ми вирощуємо зерно і працюємо з багатьма партнерами. У нас є працівники, яким потрібно виплачувати зарплати. Є пайовики, банки, перед якими є фінансові зобов’язання. Вирощування зерна та його продаж – це наш основний заробіток, з якого ми сплачуємо податки. Для фермерів важливо не тільки виростити зерно, а й бути впевненими, що нам буде кому його продати, що воно швидко дістанеться кінцевого споживача», – розповідає Михайло Порослий.

Зазначається, що наступного року "Нібулон" продовжить співпрацювати з понад 3000 фермерськими господарствами та планує експортувати від 200 до 300 тисяч тонн зерна щомісячно. Це становитиме понад 7% від загального експорту.
 

 

Nibulon / Нібулон

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ