Для свиногосподарств Кропивниччини посилюють заходи біологічної безпеки через АЧС
На території фермерського господарства в селищі Новгородка Новгородківської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області, де всього утримувалося 278 голів, загинула одна і захворіло троє свиней. Повідомило ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.
Зазначається, що свині почали хворіти з 12 листопада.
З огляду на загибель однієї свині та наявність у хворих клінічних ознак африканської чуми свиней (загальне пригнічення, відмова від корму, ціаноз вух та підгрудка, температура тіла 37,3 - 40,5°С) ветеринарні фахівці здійснили відбір біологічного матеріалу і встановили діагноз - африканська чума свиней (АЧС).
Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС тварини, які утримувалися на території фермерського господарства (в епізоотичному вогнищі), підлягають умертвінню безкровним методом, після чого проводять спалювання. Приміщення, в яких утримувалися свині, знезаражують.
На в’їзді до епізоотичного вогнища встановлено карантинний пост, забезпечено цілодобове чергування. Обмежено доступ стороннього транспорту та людей на час карантину з АЧС (40 діб).
Наразі проводиться робота з уточнення свинопоголів`я в зонах захисту та нагляду. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило.
АЧС – це одна з найнебезпечніших хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати все, навіть потенційно інфіковане, свинопоголів’я. Водночас вірус АЧС не передається людині та є безпечним для її здоров’я. Зараження свиней може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині - до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.
Враховуючи складність епізоотичної ситуації та кількість зареєстрованих випадків АЧС, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре закликає власників господарств різних форм власності уважно спостерігати за станом здоров’я тварин і дотримуватися правил біобезпеки:
- перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття - лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе власник або персонал;
- перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом. Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
- не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
- не випускайте свиней з хліва - їх не можна вигулювати;
- не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
- не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
- щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли - обов’язково повідомте фахівця державної лікарні ветеринарної медицини;
- пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я