До 400 тонн хмелю планують зібрати в Жиморщині

За матеріалами інтернет-видань 19.09.2024 275
До 400 тонн хмелю планують зібрати в Жиморщині

Як розповіла Наталія Арендарчук, керівниця департаменту агропромислового розвитку Житомирської ОВА, 75% всіх хмеленасаджень України розташовані на Житомирщині. Площі під хмелем поступово зростають і складають близько 300-400 га. Повідомляє Суспільне.

За словами пані Наталії, у 2022 році  через війну площі хмеленасаджень були скорочені на половину і  склали 200 гектарів.

"У 2023 році вже до 300 гектарів ми дійшли і валовий збір склав 390 тонн при урожайності 1,3 т гектара. Цього року також десь очікуємо приблизно 390-400 т даної сировини», — підкреслила Наталія Арендарчук.

 

Наразі хміль збирають на підприємстві «Вертокиївка-Хміль», тут вирощують його 18 сортів.

«Процес збирання відбувається за допомогою оператора. Оператор керує процесом зриву хмелю і його укладки в причіп. Люди  розправляють його, збирають, зачищають низи, і якщо десь упав якийсь кущ, то кладуть його на причіп. Після чого він транспортується в комбайн, вивантажується і відбувається процес збору», ­— розповів директор підприємства Іван Панченко.

Зібраний хміль доставляють до сховища, де його сортують, видаляють зайві частини і сушать. Агроном Іван Ковенько зазначив, що за робочий день можна зібрати до півтори тонни сухого хмелю за сприятливих умов.

Потім хміль пресують у гранули для кращого зберігання. Хміль пакують у паперові мішки вагою 40-60 кілограмів і відправляють на завод для подальшого подрібнення.

 

Kurkul.com

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ