До постанови Кабінету Міністрів України щодо перевезення пестицидів внесено зміни

За матеріалами інтернет-видань 22.11.2023 368
До постанови Кабінету Міністрів України щодо перевезення пестицидів внесено зміни

До постанови від 16 березня 2022 р. № 297 «Деякі питання перевезення (транспортування), зберігання, застосування та торгівлі пестицидами і агрохімікатами» Кабінет Міністрів України вніс зміни. Зокрема, зазначається:
 

«Установити, що з 1 січня 2024 року агрохімікати, дозволені до ввезення на митну територію України, виробництва, торгівлі, застосування та рекламування без їх державної реєстрації відповідно до Закону України «Про пестициди і агрохімікати», а також пестициди і агрохімікати, внесені станом на 31 грудня 2023 року до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, можуть ввозитися на митну територію України та/або перебувати в обігу на території України до закінчення терміну їх придатності за умови, що їх упаковка та маркування відповідають вимогам законодавства про пестициди і агрохімікати, що діяло станом на 31 грудня 2023 року».
 

У пояснювальній записці до постанови КМУ йдеться, що метою внесення цих змін стала відсутність можливості  ввезення на митну територію України пестицидів та агрохімікатів та подальшого їх обігу.

Зазначається, що пестициди і агрохімікати є невід’ємною складовою процесу вирощування сільськогосподарських рослин.
З 01 січня 2024 року відповідно до Закону № 2775-ІХ в Україні вводяться нові вимоги до інформації, яка має зазначатися на етикетці пестицидів і агрохімікатів, фактично запроваджується нова етикетка.
Наразі в Україні зареєстровано близько трьох тисяч пестицидів і агрохімікатів, відповідно повторне затвердження етикеток для такої кількості препаратів вимагає значного періоду часу та значних грошових ресурсів суб’єктів господарювання. У зв’язку з цим у пункті 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2775-ІХ передбачено можливість введення в обіг пестицидів і агрохімікатів зі старими етикетками до завершення терміну їх придатності.
Водночас у відповідних положеннях Закону № 2775-ІХ поняття «введення в обіг» використовується без його деталізації та визначення змісту, що створює правову невизначеність та певні ризики для суб’єктів господарювання.
Зокрема, існує велика ймовірність, що поширення нових вимог до етикетки стосуватиметься імпортованої продукції, як такої, що вводиться в обіг після 01 січня 2024 року. Крім того, нові етикетки будуть необхідні для пестицидів і агрохімікатів, які вже знаходяться на митно-ліцензійних складах і будуть розмитнюватися в січні-лютому 2024 року, оскільки при розмитненні відбувається «введення в вільний обіг» згідно з положеннями Митного кодексу України. Таке трактування митними органами положень Закону № 2775-ІХ щодо «введення в обіг» може призвести до повної зупинки як імпорту, так і виробництва пестицидів і агрохімікатів на території України.
Зазначені проблеми, що можуть виникнути при ввезенні або виробництві пестицидів і агрохімікатів на початку весняних посівних робіт, матимуть прямий вплив на сільське господарство та доходи бюджету.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ