Донька переможця тендеру Міноборони придбала нерухомість в Києві за 300 тисяч «зелених»

За матеріалами інтернет-видань 07.08.2023 233

   Донька одного із власників компанії "ЕДʼЮГЕТ", що виграла тендер від Міністерства оборони України, придбала елітну нерухомість у центрі Києва на суму 300 тис. доларів, а дружина власника, за інформацією журналістів, можливо, має російський паспорт.

   Раніше народна депутатка Анастасія Радіна повідомила в ЗМІ, що ТОВ "ЕДʼЮГЕТ" отримав проплати від Міноборони за контрактом на постачання речового майна та засобів захисту для військових у розмірі 185 млн грн. Одним із власників цієї компанії виявився ексміністр охорони здоров'я Максим Степанов, якого НАБУ та САП підозрюють у розкраданні державних коштів через закупівлі.
 

Ексміністр Максим Степанов, підозрюваний НАБУ і САП та співвласник ТОВ "ЕДʼЮГЕТ", що є одним із постачальників Міноборони

   Центр протидії корупції (ЦПК) вирішив проаналізувати це товариство глибше та дізнався про ще одного співвласника – колишнього прикордонника та генерал-лейтенанта Сергія Косіка.

Так, за даними аналітичної системи YouControl, у 2023 році співвласником компанії Степанова став Сергій Косік. Саме через це частка Степанова у ТОВ зменшилась від 50% до 15%. Цікаво, що Косік з'явився у структурі компанії після отримання тендерів від Міноборони.

З 2013 по 2014 рік Косік був керівником Кримської військової частини N2161, а потім до 2019 року обіймав посаду керівника Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України.
 

Сергій Косік, співвласник ТОВ "ЕДʼЮГЕТ"

                            Звʼязки дружини Косіка з рф

   Раніше журналісти публікували факти наявності російського паспорту у дружини Косіка. Дружина експрикородонника Ніна Косік була власницею двох об'єктів нерухомості в Криму, підстави і джерело походження коштів на які невідоме. Один із цих об'єктів – квартира у Севастополі.

   В українських реєстрах ця нерухомість досі дружини, а от за даними журналістів – вона продала один з об'єктів за російським законодавством. Дуже ймовірно, що у декларації Косіка за 2016 рік вона вказувала оцінку цих об'єктів в рублях, а не в гривнях, адже сума договору в рублях майже співпадає із вартістю вказаною у декларації.

Також оприлюднений журналістами скрін договору свідчить про наявність російського паспорту у дружини генерала. На жаль, ЦПК не може підтвердити чи спростувати цю інформацію. Водночас за номером паспорту ми знайшли індивідуальний податковий номер рф на Косік Ніну Володимирівну. Такі ж ініціали у дружини Косіка.
 



                          Донька-мільйонерка з підозрілим бізнесом

   Севастопольська квартира належить не лише дружині, але і доньці Косіка – Анастасії. Проте це не єдина її нерухомість. Так, у 2021 році Анастасія стала власницею нежитлового приміщення у Києві за адресою Набережно-Рибальська дорога площею 127 квадратних метрів. Зараз вартість 1 метра нежитлової нерухомості у ЖК "Рибальський" стартує від 3 тис. доларів.
 



   Звідки у молодої доньки прикордонника понад 300 тис. дол. на цю нерухомість або ж яким чином вона була набута – питання без відповідей.

Цікаво, що після придбання нерухомості Анастасія Косік стала ще й співвласницею ТОВ ІППОН, зі статутним капіталом у 3 млн грн. Частка доньки прикордонника – 1,5 млн грн. Основним КВЕДом товариства є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

   Тоді ж Анастасія Косік стала співвласницею ще одного ТОВ Промінтертех. За даними YouControl, на ньому є ще три об'єкти нерухомості по вул. Богатирській у Києві. На додачу до цього донька також була/є співвласницею кількох стоматологічних клінік з мільйонними оборотами, проте, що дивно, незначними прибутками. Виглядає так, що 23-річна донька генерала або успішна бізнес-леді, або, що більше схоже на реальність, тримачка активів.

   У цій історії не обійшлося і без покупок новеньких авто. Одразу після перемоги у тендері компанія Степанова-Косіка придбала BMW X7. На профільних сайтах подібна машина коштує близько 3 млн грн.

   Дуже ймовірно, що ця BMW була придбана саме для подружжя Степанових, адже Сергій Косік є власником Toyota Camry 2018 року випуску, останні реєстраційні дії по якій, за даними YouControl, відбувалися у червні 2023 року. Середній цінник на таке авто – від мільйона гривень.
 



   Зважаючи на наявність договорів з Міноборони, поява такого одіозного генерала у компанії Степанова виглядає не лише підозріло, але й має всі номінальні ознаки чергової спроби нажитися на потребах армії. У час, коли кожен другий українець донатить гроші на ЗСУ, Міноборони досі платить з державного бюджету компанії з сумнівними власниками.

   ФБ автора.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ