Другу декаду вересня синоптики вважають метеорологічним літом

Марина Бабич 24.09.2024 171
Другу декаду вересня синоптики вважають метеорологічним літом

У другій декаді вересня на переважній частині території України спостерігалася аномально тепла для середини вересня погода. У більшості областей середня декадна температура повітря виявилася найвищою за весь період спостережень. По всій території тривало метеорологічне літо. Повідомляє Український гідрометеорологічний центр.

Синоптики зазначають, що у більшості західних, в окремих районах північних, центральних та південних областей спостерігалися дощі зливового характеру з грозами, обумовлені впливом атмосферних фронтів. На решті території країни погоду визначав потужний антициклон, зберігався дефіцит ефективних опадів, тривала повітряно-ґрунтова засуха.
На думку експертів, агрометеорологічні умови у другій декаді вересня були цілком задовільними для завершення вегетації пізніх с.-г. культур. Сонячна погода сприяла збиранню кукурудзи, сої, соняшнику, гречки, проса, а також накопиченню цукрів у коренях буряків, у плодах та ягодах.
У більшості центральних, східних та південних областей (за винятком Одеської) тривав дефіцит опадів, ефективних дощів майже не було або ж їх кількість була недостатньою для формування достатнього зволоження ґрунту. За експертною оцінкою на 50 % площ під сівбу озимини тривала та поглиблювалася ґрунтова посуха.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ