Експорт аграрної української продукції виводить кошти за кордон через неповернення валютної виручки

За матеріалами інтернет-видань 18.10.2022 253
Експорт аграрної української продукції виводить кошти за кордон через неповернення валютної виручки

Протягом серпня-вересня 2022 року з митної території України відправлено на експорт майже 12 млн. тонн зернових культур та олії.  Орієнтовна вартість продукції  становить 137 млрд. грн. З них близько 4 млн. тонн агропродукції експортується підприємствами-оболонками, тобто тими, які фактично ведуть діяльність лише на папері. Повідомляє БЕБ.
Зазначається, що у таких компаній відсутні основні засоби та трудові ресурси, придбання експортованого товару, їх службові особи не звітують або подають звітність не в повному обсязі, також вони перебувають в переліку ризикових платників ДПС тощо. Співробітники БЕБ виявили ймовірні втрати бюджету від несплати податків декількома підприємствами, що експортували агропродукцію сумнівного походження, в розмірі 4,8 млрд. грн.
За даними слідства, ці підприємства експортують аграрну продукцію без відповідного відображення у податковій звітності, що свідчить про проведення операцій з легалізації товарів невстановленого походження. Відповідно, експортована продукція ймовірно закуповується у населення за готівку та жодним чином не оприбутковується. Це може свідчити про те, що згадані підприємства можуть використовуватись для документального оформлення операцій з експорту тіньової продукції та неповернення валютної виручки на суму близько 1,8 млрд дол. США.
Аналітики БЕБ також встановили, що переважна частина компаній-нерезидентів, на адресу яких експортується зерно, мають ознаки ризиковості: є фігурантами кримінальних проваджень щодо повернення агропродукції та визнання відсутнім права власності, перебувають в статусі «ліквідації», пов’язані з громадянами України тощо.
За словами заступника директора БЕБ Олександра Кучеренка, ці компанії фактично виводять капітал з України, що стримує розвиток економіки та заважає зміцненню національної валюти. Все це шкодить економічній безпеці України.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ