Експорт сої нового врожаю вже досяг майже 400 тис. тонн

За матеріалами інтернет-видань 06.10.2024 55
Експорт сої нового врожаю вже досяг майже 400 тис. тонн

 КУКУРУДЗА
Зниження темпів експорту кукурудзи підтверджує відсутність перехідних залишків у країні. Експорт другий місяць поспіль зменшується і склав 526 тис. тонн кукурудзи у вересні, що є найнижчим місячним показником з березня 2022 року. Ціни продовжують зростати на тлі активного імпортного попиту з боку покупців з Туреччини та європейського ринку. Частка імпорту української кукурудзи до Туреччини очікується збільшитися через зниження експортного потенціалу кукурудзи з рФ. Турецькі покупці активно закуповують кукурудзу для покриття своєї річної потреби, яка становить 2 млн тонн.

 ПШЕНИЦЯ
Ринок пшениці переживає парадоксальний момент урівняння ціни на продовольчу пшеницю не лише з фуражною пшеницею, але й з кукурудзою. Потужний експортний попит на фуражну пшеницю з боку Європи змусив ціну фуражної пшениці піднятися майже до рівня продовольчої. У структурі експорту пшениці у вересні найбільші частки займають відправки до Іспанії, Індонезії, Таїланду та В'єтнаму з обсягами 669 тис. тонн, 390 тис. тонн, 277 тис. тонн та 259 тис. тонн відповідно.
Переробні заводи на внутрішньому ринку України активно закуповують якісну продовольчу пшеницю та платять за неї премію до 6$ порівняно з експортними цінами. Внутрішній попит на продовольчу пшеницю становить до 4 млн тонн. Сумарний експорт пшениці врожаю 2024 року на кінець вересня склав 6 млн тонн проти 16 млн тонн, погоджених меморандумом між експортерами та міністерством.

 СОНЯШНИК
Стримана пропозиція від фермерів та зростання цін на соняшник і соняшникову олію створюють нестабільність на ринку. Переробні підприємства змушені працювати за мінімальними цінами, щоб підтримувати свою діяльність. В умовах таких складнощів деякі заводи прийняли рішення перейти на переробку сої, що забезпечує стабільніший ринок і дозволяє отримувати вищу маржу. Перехід на соєву переробку стає альтернативою для збереження рентабельності у складних умовах ринку соняшнику.

 СОЯ
Внутрішній ринок переробки активно вступає в конкуренцію за сою, що підтверджується зростанням кількості переробних заводів, які вже з початку жовтня перейшли на переробку сої. Очікується, що загальний обсяг переробки сої в Україні цього року досягне 2 млн тонн. При цьому, зібраний урожай сої складає 4,2 млн тонн, а експорт нового врожаю вже досяг майже 400 тис. тонн.

 

SPIKE BROKERS

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ