ЄС відкриває двері супермаркетів для порошка з личинок Tenebrio molitor
Відсьогодні у ЄС буде дозволено додавати до 4% личинок у різні продукти – все заради залучення у їжу альтернативних джерел білка.
Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на Eunews.
Після схвалення впродовж останніх років борошна з мігруючої сарани, малого борошняного хробака та домашнього цвіркуна, ЄС відкриває двері супермаркетів для порошка з личинок Tenebrio molitor (так званих жовтих борошняних хробаків).
20 січня Європейська комісія дала «зелене світло» його використанню після невдалої спроби правого крила у Європарламенті заблокувати додавання жовтих личинок до нових продуктів ЄС.
Поправка до імплементаційного регламенту ЄС (2017/2470) дозволяє розміщення на ринку порошку цілісних личинок Tenebrio molitor, обробленого ультрафіолетовим випромінюванням, додаючи його до списку нових харчових продуктів (будь-яких продуктів, які не споживалися «відповідним чином до травня 1997 року на континенті»).
Влітку 2023 року Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) оприлюднило науковий висновок: порошок цілих личинок Tenebrio molitor, оброблений ультрафіолетом, є «безпечним за запропонованих умов і рівнів використання». Тобто його можна використовувати в «хлібі та булочках, тортах, макаронних виробах, продуктах з обробленої картоплі, сирах і молочних продуктах, фруктово-овочевих компотах, призначених для населення».
Тот тепер порошок з цих хробаків можуть додавати в хліб, макарони, сир та навіть печиво. Чи будуть вони там насправді – вже залежить від виробників. Про всяк випадок читайте склад перелічених продуктів з ЄС на упаковці.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я