ЄС відкриває двері супермаркетів для порошка з личинок Tenebrio molitor

За матеріалами інтернет-видань 10.02.2025 134
ЄС відкриває двері супермаркетів для порошка з личинок Tenebrio molitor

Відсьогодні у ЄС буде дозволено додавати до 4% личинок у різні продукти – все заради залучення у їжу альтернативних джерел білка.

Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на Eunews.

Після схвалення впродовж останніх років борошна з мігруючої сарани, малого борошняного хробака та домашнього цвіркуна, ЄС відкриває двері супермаркетів для порошка з личинок Tenebrio molitor (так званих жовтих борошняних хробаків).

20 січня Європейська комісія дала «зелене світло» його використанню після невдалої спроби правого крила у Європарламенті заблокувати додавання жовтих личинок до нових продуктів ЄС.

Поправка до імплементаційного регламенту ЄС (2017/2470) дозволяє розміщення на ринку порошку цілісних личинок Tenebrio molitor, обробленого ультрафіолетовим випромінюванням, додаючи його до списку нових харчових продуктів (будь-яких продуктів, які не споживалися «відповідним чином до травня 1997 року на континенті»).

Влітку 2023 року Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) оприлюднило науковий висновок: порошок цілих личинок Tenebrio molitor, оброблений ультрафіолетом, є «безпечним за запропонованих умов і рівнів використання». Тобто його можна використовувати в «хлібі та булочках, тортах, макаронних виробах, продуктах з обробленої картоплі, сирах і молочних продуктах, фруктово-овочевих компотах, призначених для населення».

Тот тепер порошок з цих хробаків можуть додавати в хліб, макарони, сир та навіть печиво. Чи будуть вони там насправді – вже залежить від виробників. Про всяк випадок читайте склад перелічених продуктів з ЄС на упаковці.

Теги: Світ
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ