ГОЛОВНІ ПОДІЇ І НОВИНИ ДНІАПРА ТА ОБЛАСТІ НА РАНОК 12 ЛЮТОГО

За матеріалами інтернет-видань 12.02.2024 306

 

Оперативні новини Дніпра та Дніпропетровської області за 11 лютого 2024 року в хроніці подій від редакції Суспільне Дніпро.

ПАВЛОГРАДЩИНА ПІД ОБСТРІЛАМИ

Частина міста знеструмлена, лікарні на альтернативному живленні. Війська рф атакували Павлоград на Дніпропетровщині БпЛА

 Частина населених пунктів Павлоградщини та Синельниківщини нині знеструмлені також. Є перебої з водою.

Лікарні перевели на альтернативне живлення.

Історія бойового медика, який загинув під час евакуції тіл військових

Максим Зелений з Дніпропетровщини був бойовим медиком 17-ї криворізької танкової бригади. На фронт пішов у травні 2022 року. Був на Херсонському та Бахмутському напрямках. Чоловік загинув у серпні минулого року під час евакуації тіл загиблих бійців у Часовому Ярі.

Зараз мати Максима продовжує допомагати його товаришам по службі.

Війська рф сім разів атакували Нікопольський район Дніпропетровщини

11 лютого війська рф сім разів атакували Нікопольський район. Вдарили по Нікополю, Марганецькій і Покровській громадах.

За повідомленнями звідти район атакували дронами-камікадзе та з важкої артилерії. Пошкоджені три приватні оселі та господарська споруда. Поранених і загиблих немає.

У Дніпрі сталася пожежа у багатоповерхівці. Із задимленого приміщення надзвичайники винесли кота

11 лютого в шістнадцятиповерхівці по вулиці Крутогірний узвіз у Дніпрі сталася пожежа. Горіли домашні речі.

Із задимленого приміщення рятувальники винесли кота та надали йому необхідну допомогу.

У Кривому Розі невідомий розбив скло трамвая, ймовірно, за допомогою пневматичної зброї

Вранці 11 лютого у Кривому Розі невідомий розбив скло у вагоні трамвая №376.

"Зроблено це було скоріш за все за допомогою пневматичної зброї. Маємо надію, що "снайпера" знайдуть та притягнуть до відповідальності!", – повідомили на сторінці КП "Швидкісний трамвай".

У комунальному підприємстві зазначили, що подали заяву до правоохоронних органів.

У Дніпрі жінки військових вимагають визначити чіткі терміни служби

У Дніпрі на акцію протесту зібралися дружини, матері та сестри військовослужбовців. Вони вимагали визначити чіткі терміни служби бійців й чіткі терміни демобілізації.

В акції брали участь близько трьох десятків дніпрянок, повідомляють кореспонденти Суспільного.

"Неоднозначне ставлення є, але більше — людей ззовні". Фахівчині з Дніпра розповіли, чи є дискримінація жінок в науці

11 лютого у світі відзначали День жінок та дівчат в науці. Свято заснувала Генеральна асамблея ООН у 2015 році. Історикиня Валерія Лавренко розповіла Суспільному, що цей день дає нагоду підняти проблеми, з якими жінки стикаються у науковій діяльності. Про дискримінацію жінок в науковому середовищі Суспільне поговорило з трьома дніпровськими фахівчинями — історикинею, гідрогеологинею та археологинею. Нарікань у них вистачає.

"Криза середнього всього". У Дніпрі презентували збірку поезій Ірини Пасько

У Дніпрі, у музеї «Літературне Придніпров’я», відбулася презентація збірки поезій дніпровської авторки Ірини Пасько «Криза середнього всього». Це дебютна книжка віршів письменниці, відомої за творами в жанрі фентезі. Ірина Пасько – кандидатка філологічних наук, літературознавиця, лекторка. Вона також на волонтерських засадах вела клуб з вивчення української мови.

Через повідомлення про замінування вибухотехніки перевірили залізничний вокзал у Дніпрі

Було повідомлення про замінування залізничного вокзалу "Дніпро-Головний". Поліція обстежила приміщення та території вокзалу. У ході огляду будь-яких вибухових та небезпечних пристроїв не виявили.

Туман, до +16 градусів. Якою буде погода в Дніпрі та області

Регіональний метеоцентр попереджав, що впродовж доби 11 лютого у Дніпрі та області буде туман. Так і сталося. Видимість в тумані — 300-500 метрів. На 11 лютого синоптики обіцяли невеликий дощ. Температура по області вдень — 8-13° тепла. 12 лютого також дощитиме. Температура вночі — 4-9°, вдень — 11-16° тепла.

Через уламки збитого дрона на Дніпропетровщині поранило чоловіка. Безпекова ситуація в регіоні

На Дніпропетровщині у ніч проти 11 лютого через уламки збитого дрона поранило 39-річного чоловіка. Його стан задовільний, лікуватиметься вдома. Загалом сили ППО збили два безпілотники у Дніпровському районі. Через падіння уламків виникла пожежа, її загасили.

Уночі Нікопольщина пережила три обстріли з важкої артилерії. У Мирівській і Марганецькій громадах пошкоджено дві хати та газопровід. Загиблих немає.

"Мені було все одно ким йти, аби бути корисною". Як директорка центру патріотичного виховання з Дніпра стала військовою

Світлана з Дніпра до мобілізації працювала у сфері військово-патріотичного виховання, відпочинку та туризму. Також захоплювалася байкерством. До 108 бригади тероборони долучилася у серпні 2023 року. Зараз вона виконує обов’язки начальниці речової служби – забезпечує бійців усім необхідним військовим спорядженням.

Про свій шлях до військової служби жінка розповіла Супільному.

Про мирне життя й підготовку до служби

"У мирному житті я була директором Дніпропетровського центру військово-патріотичного виховання, відпочинку та туризму. Тобто ми навчали військової підготовки молоді: базові навички з тактичної медицини, тактики, вогневої підготовки, життя в польових умовах. Також як розвести багаття, приготувати собі їжу, поставити намет", — говорить Світлана.

Окрім того вона входила до складу скаутської організації, брала участь у вишкільних таборах в Криму й Карпатах. З 2018 року вступила до громадської організації "Гідність нації", стала заступником Дніпропетровського осередку. Каже: метою було виховати патріотичну налаштовану молодь.

"Для мене війна почалась не в 2022 році, вона почалась в 2014-му. На той час я не могла долучитись, тому що в мене була дитина, маленька дуже, я не могла її просто залишити. З 2018 року я почала активно займатися і волонтерською діяльністю. Долучилася до резервного батальйону. У вихідні у нас були вишколи, для того щоб відточити якісь навички", — говорить військова.

Влітку минулого року Світлана пройшла "учебку", а потім приєдналася до бригади тероборони. Розповідає: мала універсальні навички, вміла трохи стріляти.

"Мені було все одно ким сюди прийти, головне, щоб я була максимально корисна. Те, чим я займаюся в речовій службі, я вважаю, що це корисно. І волонтерська діяльність нікуди не поділась", — каже вона.

"Хочу, щоб Росія розпалася на маленькі шматочки"

Нині Світлана виконує обов’язки начальника речової служби, працює на забезпечення речовим майном батальйону.

"Кожному бійцю, окрім засобів індивідуального захисту, тобто бронежилет, шолом, окуляри балістичні, ремені тактичні, розгрузочні, ще потрібно в щось вдягатись. Тобто це форма військова літня, зимова. Є певні норми, які прописані в документах держави, що саме потрібно мати бійцю. Окрім форми, видається ще білизна натільна, термобілизна, також є демісезонна, зимова. І сумки транспортні, рюкзаки, бойові й індивідуальні. Дещо, якщо боєць "списується" або переводиться, здається назад нам на склад, дещо боєць забирає", — розповідає військовослужбовиця.

Жінка взяла собі позивний "Гюрза". Каже, це з байкерського минулого, мала мотоцикл, на якому була зображена змія.

"Це взагалі така отруйна змія, поки її не чіпаєш, вона тебе не чіпає також. Але якщо вже зачепиш, то антидот вже складно знайти", — говорить вона.

Вдома на Світлану чекає 10-річна донька, з якою щодня обмінюються повідомленнями. Дівчинка, каже військова, надсилає приємні сюрпризи у посилках, які формує бабуся, усе розуміє й підтримує. І дуже чекає маму вдома.

"Хочу, щоб ми скоріше перемогли. І не просто, щоб все закінчилося і всі повернулися до мирного життя. А щоб Росія розпалася на маленькі шматочки. А ми в майбутному постарались донести дітям, онукам, правнукам, що воля, цілісність держави це дуже важливо. Щоб вчили мову, і не забували своє коріння", — сказала військовослужбовиця.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ