Громадська рада доброчесності і ВККС спільно оцінюватимуть суддів

За матеріалами інтернет-видань 04.09.2023 194

 

 

   Починаємо ранок з хороших новин!
   Три дні тому відбулося перше офіційне засідання Громадська рада доброчесності і перша їхня офіційна зустріч з Вища кваліфікаційна комісія суддів України.
   Найцікавіше, звісно - не сам факт, а те, над чим домовилися спільно працювати (поміж іншого):
- єдиний графік кваліфікаційного оцінювання.
- доступ до досьє суддів та іншої інформації;
- спільні критерії визначення доброчесності.
   Чому це важливо?
   Це ті речі, які були причиною величезних розбіжностей між ГРД 1.0-2.0 і ВККС попереднього скликання. Закінчилося все, нагадаю, виходом ГРД із процесу оцінювання, фактичним провалом попередньої ітерації судової реформи і розгоном попереднього складу ВККС актом парламенту.
   Якщо новим складам вдасться досягти конкретних домовленостей із цих питань (а готовність вони задекларували), імовірність повторення сценарію буде мінімізована. І ми зможемо нарешті якісно пройти дуже важливий етап у судовій реформі - закінчення оцінювання десь 2000 суддів і набір ще 700 в апеляційні інстанції.
   Що одне, що інше здатне дуже сильно змінити те, як виглядає судова система. Вже не кажучи про разом. І про інші заходи, які поки що в розробці - скоро напишемо і про них, не перемикайтеся 😉
   Додатково і дуже важливо: графік домовилися погоджувати такий, щоб судді і кандидати мали право на відповідь на питання, які в ГРД виникнуть - схоже до того, як це було в Етичної ради і Конкурсної комісії ВККС. Це був ще один біль і попередніх скликань, і, звісно, суддів - в основному через шалений графік співбесід, який встановила попередня ВККС. Сподіваюся, і з цим колеги дадуть раду.
   Дуже радий такому розвитку подій, якщо чесно. І що величезні зусилля наші в Фундація DEJURE і наших партнерів з реформи ВККС і формування ГРД дають плоди.
   Звісно, нічого ще не гарантовано, попереду просто шалений обсяг роботи. Ми уважно слідкуватимемо за процесом і повідомлятимемо про прогрес.
   Принагідно ще раз вітаю і одночасно співчуваю членам ГРД 3.0 і координаторам, яких обрали - нашій Nika Kreidenkova і дорогого колеги Олег Яким'як 🙂 Це складна, але дуже почесна робота, друзі. І я впевнений, ви її виконайте гідно.
   А ми в DEJURE будемо допомагати організаційно настільки, наскільки буде потрібно.
У нас обов'язково все вийде, побачите.
    Михайло Жергаков, доктор юридичних наук, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ