І З ПРИВОДУ ДІТЕЙ ЦИНІЧНА, ПІДСТУПНА І ПІДЛА РОСІЯ ЧИНИТЬ ПРОВОКАЦІЮ

За матеріалами інтернет-видань 31.07.2023 250

 

Україна спростувала заяву львової-бєлової про 700 000 вивезених до росії українських дітей

Росія перебільшує кількість вивезених українських дітей: заява омбудсмена

Уповноважена президента України з прав дитини Дар'я Герасимчук заявила, що озвучена російським обмудсменом марією львовою-бєловою цифра понад 700 тисяч вивезених у рф українських дітей не відповідає дійсності. Вона назвала заяви омбудсмена черговою "провокацією та перебільшенням" російської пропаганди.

"Якщо ми говоримо з вами про кількість, то потрібно проговорити кілька наявних цифр. Як би нам цього не хотілося, найбільша цифра озвучена публічно самими росіянами досі навіть більша, ніж поінформувала львова-бєлова – це 744 тисячі наших дітей, яких вони нібито "евакуювали". Звісно, жодних списків чи якихось персональних даних взагалі немає. Росія не звітує жодній з міжнародних організацій хто ці діти, де вони і в яких умовах перебувають. Звичайно, й Україні вони так само не звітують. Тому, хто ці діти, звідки вони і як вони рахують – сьогодні точно невідомо», — сказала Герасимчук.

За її словами, станом на 31 липня 2023 року на єдиній державній інформаційній платформі "Діти війни" можна побачити цифру у 19 546 дітей, які були депортовані або примусово переміщені до росії.

"Ця платформа містить інформацію про кількість дітей, яка оновлюється щодня. Ми маємо Національне інформаційне бюро – той орган, який отримує заяви від батьків, родичів, свідків, місцевої влади за фактом депортації та примусового переміщення дитини, а також МВС, Нацполіцію, СБУ, Офіс Генерального прокурора, який верифікує отриману інформацію. Після детальної перевірки відомості потрапляють до відповідного реєстру Національного інформаційного бюро та, власне, оприлюднюються на порталі", - пояснила уповноважена президента з прав дитини.

Вона зазначила, що за підрахунками всіх компетентних органів, такої кількості дітей, про яку говорить росія, на територіях, звідки їх вивозили, просто не могло бути насправді.

"Тому ми переконані, що це черговий спосіб російської пропаганди – перебільшення. Тим більше якщо вони просувають легенду про "евакуацію та порятунок дітей", то чим більше ця цифра, тим вона вдаліша з їх погляду. За нашими ж підрахунками, може йтися про 200-300 тисяч дітей, яких вони могли викрасти", - сказала Герасимчук.

Уповноважена з прав дитини також пояснила, чому Україна не може назвати точну цифру депортованих у рф дітей.

"Чому ми не можемо назвати точну цифру? По-перше, території окуповані. Точної інформації про те, що трапилося з дітьми, немає. Тільки після деокупації населеного пункту ми маємо точніші відомості. Незважаючи на те, що йдеться про 200-300 тисяч депортованих і примусово вивезених дітей, ми говоримо саме про 19 546 дітей, тому що стосовно кожної такої дитини ми маємо персональні дані, ми розуміємо, хто ці діти і звідки їх викрали", – сказала Дар'я Герасимчук.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ