«Іриси», «Гепарди» й інше: новий пакет збройної допомоги Німеччини на Є1, 4 млрд

За матеріалами інтернет-видань 11.10.2024 47

11 жовтня канцлер Німеччини Олаф Шольц провів зустріч з президентом України Володимиром Зеленським в Берліні. Фото Офісу президента України через АР

   Сьогодні, 11 жовтня, канцлер Німеччини Олаф Шольц провів зустріч із президентом України Володимиром Зеленським в Берліні. Фото Офісу президента України через АР

   Зеленський, який перебуває у Європі, намагаючись заручитись підтримкою "плану перемоги", у п’ятницю закликав союзників не зменшувати допомогу Україні наступного року.

   Зеленський прибув до Берліна після візиту до Лондона, Парижа та Рима цього тижня. Тур було організовано після того, як запланований на суботу саміт із президентом США Джо Байденом та іншими лідерами союзників було перенесено через ураган "Мілтон" у США.

   Шольц зазначив, що Німеччина надає найбільше військової допомоги Україні серед країн Європи і є другою за величиною такої допомоги у світі після США, і сказав, що "так і триватиме".

   Шольц наголосив, що Берлін продовжує допомагати Києву зміцнювати ППО і заявив, що до кінця року Берлін надасть ще один пакет військової підтримки вартістю приблизно 1,4 мільярда євро (1,5 мільярда доларів) за підтримки Бельгії, Данії та Норвегії.

   Пакет включатиме додаткові системи протиповітряної оборони, самохідні зенітні протиракетні комплекси Gepard, танки, бронетехніку, ударні безпілотники, артилерійські боєприпаси та радари.

   "Нам дуже важливо, щоб наступного року допомога не зменшувалася, – сказав Зеленський, подякувавши Шольцу за заплановану допомогу. – Допомоги має бути достатньо, щоб захистити людей і життя".

   На цей рік в бюджеті Німеччини закладено близько 7,5 мільярдів євро військової допомоги Україні, а на наступний рік – 4 мільярди євро. Берлін сподівається, що міжнародний кредитний пакет на 50 мільярдів доларів, що фінансується за рахунок відсотків від прибутку від заморожених російських активів, відіграватиме зростаючу роль у фінансуванні допомоги, починаючи з наступного року і Київ закуповуватиме зброю напряму. Цю систему має бути створено до кінця року.


    Шольц сказав Зеленському, що на цей пакет "можна розраховувати". Він заявив, що російський президент путін повинен усвідомити, що "затягнути час не вийде; ми не припинимо нашу підтримку України".


   Своїх пропозицій щодо "перемоги" український лідер ще не оприлюднив. Але його активні спроби заручитися європейською підтримкою, схоже, пов’язані із наближенням виборів у США.


   Розтягнута і нечисленна українська армія зараз перебуває під сильним тиском у східній Донецькій області країни. російські війська нещодавно витіснили ЗСУ з донецького міста Вугледар і зараз контролюють приблизно половину сусіднього Торецька. Щоб зупинити втрати, Зеленському потрібна додаткова допомога.


   У Берліні він заявив, що Україна "хотіла б закінчити війну не пізніше 2025 року".


   "Цей план є містком для проведення продуктивного мирного саміту, який дійсно покладе край війні", — сказав він, додавши, що Україна може зміцнити свою позицію у протистоянні Росії лише через співпрацю із західними партнерами.

Раніше в п'ятницю Зеленський мав 35-хвилинну зустріч із Папою Франциском у Ватикані. Він також зустрівся з державним секретарем Ватикану П’єтро Пароліном.

"Обговорення стосувалось стану війни та гуманітарної ситуації в Україні, а також шляхів її припинення, що забезпечило справедливий та стабільний мир в країні, – повідомили у Ватикані, додавши, – Розглядались і деякі питання, що стосуються релігійного життя країни".


Франциск і Зеленський з часу початку російського вторгнення багато контактували, обмінювались візитами та телефонними дзвінками.


   У березні Папу Римського критикували в Україні за припущення, що українські лідери повинні мати мужність підняти "білий прапор" в переговорах про припинення війни з росією, що багато хто сприйняв як заклик до капітуляції.

Франциск неодноразово закликав до припинення війни, зосереджуючись на обміні полоненими та на досягненні дипломатичного врегулювання.

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ