Харківська та Запорізька області через війну мають найбільші втрати олійно-переробної галузі

За матеріалами інтернет-видань 21.02.2023 292
Харківська та Запорізька області через війну мають найбільші втрати олійно-переробної галузі

Як зазначив трейдер із олійних культур групи компаній “Прометей” Володимир Бондарук,  основні втрати олійно-переробної галузі України завдані окупантами в Харківській та Запорізькій області. До війни саме тут перероблялося сумарно близько третини всього українського соняшника.

Володимир Бондарук зауважив, що в російській окупації опинився Мелітопольський ОЕЗ із продуктивністю до тисячі тонн соняшникового насіння на добу (420 тонн готової олії на добу), Пологівський ОЕЗ (2 тис. тонн насіння соняшнику на добу). Водночас у самому Запоріжжі вкрай обмежено функціонують три олійноекстракційні підприємства, зокрема, й Запорізький олійножировий комбінат (ЗОЖК, продуктивністю 2,8 тис. тонн/добу).
 

“У Херсонській області втрачено Каховський ОЕЗ із капіталом іноземного інвестора. У Харківській області, яка була багата на ОЕЗи,  там у двох великих агрохолдингів було три заводи, і ще в області від війни постраждало кілька ОЕЗів середнього розміру”, – наголосив експерт.

Він пояснив, що менші галузеві втрати  в Донецькій та Луганській областях. Бо тут вирощувалося небагато соняшника.  Однак, у Маріуполі діяв великий завод “Сателіт”  із добовою продуктивністю 500 тонн олії на добу, який захопили окупанти.  

Наразі  підрахувати точну кількість знищених та захоплених агресором ОЕЗів в Україні неможливо, особливо з урахуванням невеликих заводів -“олієнь” із продуктивністю 100-200 тонн олії на добу.
За словами трейдера, можна викреслити з виробників регіони Харкова, Запоріжжя та мультинаціональні компанії. Всі інші компанії з українським корінням, яких у нас на ринку більшість (один “Кернел” виробляє до 40% української олії), працюють.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ