Хрещенська вода має благодатну силу

За матеріалами інтернет-видань 18.01.2023 510
Хрещенська вода має благодатну силу

19 січня – Хрещення Господа Бога. Це свято ще зветься Богоявленням і Просвіченням. Про це пише Дніпровська єпархія Православної Церкви України.
Зазначається, що Христос, Який був безгрішним, заради гріхів роду людського приймає Хрещення у водах Йорданських, щоб таким чином покласти початок хрещенню кожної людини в ім'я Пресвятої Трійці для відпущення гріхів і єднання з Богом.
Сама подія Хрещення пояснює інше найменування свята - Богоявлення: Отець Небесний говорить про Ісуса Христа, Котрий приймає хрещення, як про Сина Божого, Син Божий хреститься у водах Йорданських, Дух Святий сходить на Нього у вигляді голуба. Таким чином, відкриваючи Себе світу, являється Живоначальна Трійця - Отець, Син і Дух Святий: Отець, Який створив нас; Син Божий, Спаситель наш; і Дух Святий, Животворящий, Який завжди освячує нас.
Окрім Хрещення і Богоявлення нинішнє свято Церква називає Просвіченням. Цього дня послідовники Христа в перші століття християнства, просвітившись істинами Христовими, приймали Таїнство Хрещення.




У сучасній богослужбовій практиці на свято Хрещення Господнього два рази звершується Чин великого освячення води: напередодні (18 січня) і безпосередньо в самий день свята (19 січня).
Цей звичай історично обумовлений тим, що у древні часи богослужіння свята Богоявлення і Навечір’я відбувалось безперервно і завершувалось пізно вночі, а тому святу воду освячували вже після опівночі. Про це, зокрема, говорить святитель Іван Золотоустий, кажучи:

«всі опівночі в це свято зачерпнувши води, приносять її додому і зберігають цілий рік».

Згодом, зважаючи на потреби вірян, було встановлено і на другий день звершувати такий же великий Чин освячення.
Окрім цього практика дворазового освячення існувала в Єрусалимській Церкві. Там напередодні воду освячували в храмах, а в самий день свята – на річці Йордан. Звідси і в нашій практиці з’явилась традиція 19 січня освячувати ріки і відкриті водойми.  
Таким чином вода, яка освячена у ці дні, має одну і ту ж благодатну силу і нічим не відрізняється одна від іншої.
Християни з благоговінням споживають її, окроплюють нею свої домівки і зберігають упродовж всього року. Кожен, хто з вірою і молитвою, буде споживати її, обов’язково отримає зцілення від всіляких недуг і захист від усякого зла.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ