Киримли заспівали про Крим у День рідного прапора

Григорій Давиденко 26.06.2022 871
Голова Меджлісу Рефат Чубаров вимагав від спікера кримського парламенту Володимира Константинова перенести або скасувати позачергову сесію, щоб уникнути протистояння і подальшого загострення ситуації в Криму
Мітинг криських татар 26 лютого 2014 року у Сімферополі  за збереження територіальної цілісності України
Дуже боляче втатити рідну землю, яку топче нога бундючного окупанта. На честь Дня кримськотатарського прапору, який відзначаєтться сьогодні, 26 червня, киримли всього світу заспівали пісню про рідний Крим та його повернення в Україну, повідомив Генштаб ЗСУ в ФБ. В числі співаків - офіцер Збройних Сил України, соліст Ансамблю пісні і танцю ЗСУ Ісмаїл Куртумеров, який заспівав слова про Крим на Майдані Незалежності, поряд зі стелою, підніжжя якої складають назви обласних центрів України, серед яких також і Сімферополь.
Переглянути оригінальне зображення
"Я вірю, що Крим буде нашим, і саме ЗСУ допоможуть киримли повернутися в рідні домівки, з яких їх вже вдруге вигнали російські злочинці. Наш прапор, як і прапор України, має сині й жовті кольори, як небо й хлібні лани, як море й гарячий пісок моєї Батьківщини. Вірю, що обидва прапори будуть знову разом майоріти над моїм рідним українським Кримом! Я зроблю для цього все, що можу," - сказав співак, презентуючи нову пісню до свята.

День кримськотатарського прапора (Qırım bayrağı) – це загальнонаціональне свято. Крайнні 8 років його неможливо відзначити в Криму через російську окупацію.

Прапор кримських татар був затверджений після падіння російської імперії у 1917 році, однак вільно використовувати його стало можливим лише після проголошення Незалежності України у 1991 році.

Переглянути оригінальне зображення

Блакитний колір (мави кок) – у тюркських народів є символом неба. Небо (Тенгрі) шанувалося як верховне божество ще доісламських часів – відгомін цього залишився й в наші дні.А Тарак-Тамга (дослівно – герб-гребінь), за Вікіпедією,  також є давнім символом тюрків, він пов'язаний із небесним богом Тенгрі. За однією з версій, його модифікованою версією є Тризуб – герб сучасної України та символ княжої влади часів середньовічної Руси.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ