Коли ж дочекаємося «похолодання» в Україні

За матеріалами інтернет-видань 17.07.2024 89

 

d151d4475491a3a25c17a1ab3ffd258b

Липень 2024 може стати рекордно теплим за весь період спостережень. З урахуванням прогностичної інформації до кінця другої декади липня помітного зниження температури повітря не передбачається. Про це розповів кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич, повідомляє  Meteoprog.com.

Він зазначив, що з 16 по 19 липня відбудеться деяке посилення спеки та її поширення на північні та частково західні регіони України. У цей період максимальні денні показники становитимуть +33…+38 °С, у південних та центральних областях місцями +40…+42 °С. Середньодобова температура, відповідно, може досягати і перевищувати +30 °С, що на 6 – 11 °С вище за кліматичну норму. 

«Додатковому прогріву повітря у зазначені дати сприятиме одночасно кілька факторів: низька відносна вологість повітря, малохмарне небо, місцеві фізико-географічні особливості, а також синоптичні процеси з південного заходу. Виходить, що до місцевих факторів додасться також нова порція африканського повітря і на тлі висотного субтропічного гребеня призведе до рекордних температур у більшості областей», — сказав метеоролог.

Поступова зміна синоптичних умов прогнозується лише з 20 липня. Внаслідок перебудови атмосферних процесів на більш зональний характер та відновлення так званого «західного перенесення» повітряних мас, в Україну почне надходити свіжіше та прохолодніше повітря з районів центральної та північно-західної Європи. Починаючи із західних та північних областей, аномальна спека відступить на схід і на початку третьої декади місяця залишить територію України. 

«На зміну африканському повітрю до нас надійде помірна повітряна маса, тому середньодобова температура наблизиться до норми для цієї пори року. Разом із похолоданням прийдуть також і довгоочікувані опади, які мають помітно покращити ситуацію із посухою та знизити рівень пожежної небезпеки», — підсумовує фахівець.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ