Крик аграрної душі

Марина Бабич 27.10.2022 413

Голова Конгресу фермерів Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський звернувся до представників української влади з болючими питаннями аграрного бізнесу. Він, зокрема, зазначив, що багатотисячна армія фермерів розуміє, що війна забирає значну частину коштів і ресурсів країни. А втім є речі, які не залежать від війни, і вони допускаються чиновниками різних рівнів.

 

"Знищують аграрний бізнес  суцільне блокування податкових накладних, мало того що ціни низькі, Ви забираєте в аграріїв останні оборотні кошти .
Ми ніяк не зрозуміємо, чому в період воєнного стану підвищилися для аграріїв залізнодорожні перевезення зерна , чому перевезти тонну зерна набагато дорожче, ніж   тонну піску чи металу, чому за 5 вагонів ми платимо набагато дорожче за послуги,  ніж за 50 вагонів. Кого Ви підтримуєте ? Перекупників чи товаровиробників?"- прокоментував загрозливу ситуацію для аграріїв Анатолій Гайворонський.

 

На його думку, купівля зерна за готівку, блокування податкових, ліцензування пального доведе агробізнесмена до прірви, з якої країна разом з тими ж слугами народу не вибереться.
Крім державного "пресу", ще й погода не сприяє цьогорік польовим роботам.

"Посіяли 50% озимих зернових і ті  - без мінеральних добрив! Багато хто не зібрав соняшник . Якщо говорити за кукурудзу, то її ліпше не збирати, тому що уборка, сушіння , перевезення , коштують набагато дорожче,  чим сама кукуруза.Так що , шановні Слуги, якщо негайно не приймете ніяких дій , то на той рік продавати буде нічого! А землю будуть обробляти іноземці, або ті, хто на наших горбах заробляють надприбутки!"- обурився досвідчений аграрій.

За його плечима чимало пройдених сільськогосподарських років, зібраних врожаїв, але щоб так, до крику в душі - раніше не доводилося. Адже робота на землі зробила працелюбним, витривалим  і не крикливим. Але  мовчання сьогодні прирівнюється до безробіття завтра.
Якщо держава викорінить останні паростки українського землеробства, то гріш ціна такій країні. Ні думати, ні робити не прагне, не хоче...  А щодо "не може" - то це повітряна кулька, дуже швидко лопається!

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ