Кубанська Народна Республіка 106 років тому ввійшла до України

За матеріалами інтернет-видань 17.02.2024 412
На зображенні може бути: карта та текст
   На фото: німецька мапа України початку 1918 року
  Якраз 16 лютого 1918 року була проголошена козацька Кубанська Народна Республіка - незалежне українське державне формування на Кубані.
Через декілька днів нарада членів Ради Кубанської Народної Республіки ухвалила резолюцію про приєднання Кубані на федеративних умовах до України.
   У 1917-18 роках всі території, де українці були в більшості, стали основою для створення нової української державності. Не стала винятком і Кубань. Головною її специфікою була наявність козацького стану. Значна частина еліти кубанського війська зберігала пам'ять про українське походження більшості кубанців, була інтегрована в загальноукраїнський простір та мала великий досвід співпраці в українському національно-визвольному русі.
   На відміну від сусіднього Війська Донського, на Кубані державотворення пішло демократичним шляхом: весною 1917 року на зборах козацтва в Катеринодарі (нині Краснодар, рф) була створена Військова Рада, що згодом поповнилась представниками так званих “іногородніх” – тих, хто не належав до козацького стану, та горцями. Вона заснувала пост виборного військового отамана, на який був обраний генерал Олександр Філімонов.
В 1919-1920 рр Кубанська Народна Республіка була придушена денікінськими монархістами та російськими більшовиками.
 
      Кубанський козачий хор
   Державні установи Кубанської Народної Республіки діяли до березня 1920 року, коли Північний Кавказ захопили більшовики. Останній наказний отаман Кубанського Краю Василь Іванис із кубанськими урядовцями були змушені емігрувати. Більшість з них осіла в Чехословаччині, де продовжила роботу по збереженню традицій кубанської державності.
  Дмитро Чекалкін, блогер, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ