Лісівники саботують розширення заповідника «Єланецький степ»

За матеріалами інтернет-видань 05.10.2024 36
Лісівники саботують розширення заповідника «Єланецький степ»

   Днями ДП «Ліси України» похвалились, що вони ініціюють розширення заповідника «Єланецький степ» у миколаївській області на цілих 700 га. Перемога? Ні, чергова маніпуляція!

   «Єланецький степ» – єдиний степовий заповідник півдня України, що не потрапив під окупацію. Тому його збереження і розширення надзвичайно важливе для збереження унікальних степових екосистем.

   Українська природоохоронна група, офіційна сторінка.

   У 2023 році заповідник спільно з нами підготував клопотання на розширення, яке було погоджено Міндовкіллям. І воно передбачає включення 43,7 га земель ДП «Ліси України». Це степові ділянки, які безпосередньо примикають до заповідника. Лісівники відмовили.

   Водночас на Миколаївщині працює робоча група, що визначає степові ділянки серед тих, які заплановані під заліснення, і відповідно виключає їх з планів лісорозведення. Назбиралось їх якраз під 700 га.

   І тоді у ДП «Ліси України» народилась ідея, яка здалось їм дуже гарною: давайте замість розширення заповідника на ділянки, визначені науковці, просто передамо заповіднику всі розкидані по різним районам Миколаївщини степові ділянки, які «Ліси України» тепер не можуть заліснювати? А ще поставимо умовою розширення заповідника – скасування статусу заповідного урочища «Андріївське». І пафосний пост напишемо! Хитро ж?

   Звісно, це недопустимо. Бо нормально керувати розкиданими по всій області шматочками степів заповідник не зможе. І це неодноразово наголошувалось лісникам.

   Збереження степових екосистем, розширення заповідних територій – це вимоги законодавства і державної політики.

   Тому ми закликаємо Міндовкілля не вестись на манупуляції лісівників – а добитися розширення заповідника «Єланецький степ» саме на ті ділянки, які визначені його адміністрацією. А ці 700 га – решта степових ділянок області – мають отримати статус заказників.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ