МЕРЩІЙ СПІШІТЬ-НЕСІТЬ ПОДАТКОВУ ДЕКЛАРАЦІЮ!

Микола Ясень 24.04.2023 608

   В Кабміні обіцяють сформувати середній клас селян

Хороше діло – земельні паї. Багатьом селянам дісталися вони ще в час розпаду колгоспів, а тепер немало перекочувало у спадщину і нащадкам їхнім. Не секрет і те, що переважно і колишні приватні власники наділів передавали їх в оренду фермерам чи різним аграрним підприємствам, товариствам або фірмам, і теперішні, котрі успадкували дідівські та батьківські. Отримуючи нині щорічно орендну плату. Здавалося б, живи-не тужи і дуже не переймайся, адже клопоти у такому випадку з паями ніби мінімальні. Навіть приємні, якщо орендарі платять за вашу землю справно і регулярно.

Але ні, люди добрі, не скажіть, що вам залишається тільки чекати дохід неминучий та обов’язковий і загодя міркувати, як же «зайві» кошти витратити. Більше того, підозрюємо, що саме на цьому тижні переважну більшість паями «оземельнених» чекає ну дуже неспокійна халепа. Воно ж бо з одного боку ми усі звикли відкладати свої обов'язки на потім, а точніше на останній момент. А з іншого не мали б і клопоту, та, як говориться в одному відомому прислів’ї, купили порося. Себто розжилися земельним паєм, переданим таки в оренду. І ненароком певно забули, що мусимо декларувати свої доходи, отримані за пай. Чи вам просто не те що загодя, але і вчасно не нагадали про це?

Так знайте – щойно Державна податкова служба України ствердно відповіла на питання, чи необхідно подавати декларацію про майновий стан і усі свої прибутки «в разі надання в оренду власного земельного паю»? Оскільки «до загального річного оподаткованого доходу платників податків на доходи фізичних осіб включаються і доходи від надання майна, в тому числі земельних ділянок в лізинг, оренду або суборенду» - див. п.1 ст.170 Податкового кодексу України.

Причому декларацію потрібно подавати ОСОБИСТО (як зазначається у згаданому Кодексі, «самостійно прозвітувати шляхом подання податкової декларації про майновий стан і доходи»). Якщо ж забаритеся раптом та не подасте в належний строк, то сміємо нагадати, що за подібне «зловживання» передбачається навіть кримінальна відповідальність. І тому тут сьогодні чи не головне: ТАКА ДЕКЛАРАЦІЯ ПОДАЄТЬСЯ ДО 1 ТРАВНЯ РОКУ, НАСТУПНОГО ЗА РОКОМ ОТРИМАННЯ ДОХОДУ. Себто до нинішнього травня необхідно подати звіт за минулий 2022 рік.

Але і це ще не все. Податок нараховується «виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановленого законодавством з питань оренди землі». Це значить, що «за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1, 5%». Що також не зайве знати та зарубати собі на носі, оскільки «кожен орендодавець зобов’язаний самостійно нарахувати та сплатити ПДФО і військовий збір».

Отож покваптеся, лишилися ж бо лічені дні до нинішнього Першотравня!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ