Минулого року експорт української риби знизився на 26%

За матеріалами інтернет-видань 23.07.2023 480
Минулого року експорт української риби знизився на 26%

Загальні збитки рибної галузі україни у 2022 році оцінюються у 47 млн. доларів. У промисловому рибальстві значну частку складають втрати, пов’язані із забороною рибальства внаслідок введення в Україні воєнного стану, - це понад 17 млн. доларів. Такі попередні дані профільних експертів ФАО, зазначили у Департаменті аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

Серед зафіксованих збитків - пошкодження рибопромислових і виробничих потужностей.  
За підсумками 2022 року вилов в Україні склав всього 10,2 тисяч тонн. Експорт риби скоротився до $42,4 млн. (-26%).

Наразі галузь перебуває у повному штилі. Для виходу із нього  Україна розпочала масштабну реформу системи управління рибним господарством. Схвалена Стратегія розвитку галузі рибного господарства до 2030 року. Прийнято законодавство, яке закладає підґрунтя для цифровізації та дерегуляції у рибній галузі. Про це йшла мова  на нараді в Одеській області за участю посадовців відповідних установ та відомств.
На думку представників Мінагрополітики, розроблені  нормативно-правові  ініціативи забезпечать сприятливі та рівні умови ведення бізнесу, а також  залучать інвестиції у сектор аквакультури та  розвиток марикультури.
За словами Алли Стоянової,  директорки Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА,  рибалки  хочуть виходити на воду працювати, бо це, по-перше, їхній заробіток. А по-друге, це допомога громадам: робочі місця, надходження до місцевих бюджетів. Для перезавантаження рибної галузі діє окремий відділ департаменту, завданням якого є розвиток рибного господарства в Одещині.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ