Минулого року Україна перевищила свій рекорд за обсягами експорту заморожених ягід

За матеріалами інтернет-видань 01.02.2024 383
Минулого року Україна перевищила свій рекорд за обсягами експорту заморожених ягід


Як поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов, за підсумками календарного 2023 року зафіксовано найбільші в історії України обсяги експорту заморожених ягід та інших фруктів – 87 тис. тонн. Це перевищило рекорд 2022 року в обсязі у 84 тис. т.
Згідно з даними Державної митної служби України, за підсумками 2023 року Україна експортувала агропродовольства (групи 1-24 УКТЗЕД, а також казеїн, альбуміни, шкури, хутро, вовна та ін.) на суму 22,1 млрд дол. США. І хоча показник 2023 року на 21 % менше рекорду 2021 року у 27,9 млрд дол. США, він став п’ятим за часів незалежності України.
За словами Миколи Пугачова, у 2023 році обсяги поставок аграрної продукції українського виробництва до країн – членів ЄС зменшилися проти показника 2022 року на 4 %.  Водночас частка ЄС у вітчизняному експорті сільгосппродукції вдруге поспіль оновила свій найбільший показник і склала минулого року  57 % від усього українського агроекспорту.

"Румунія вперше очолила рейтинг найбільших імпортерів української агропродукції, закупивши її торік на суму 2875 млн дол. США. Частка цієї країни у вітчизняному експорті агропродовольства становила 2023 року 13 %.
Китай посів у рейтингу друге місце. При цьому у вартісному вимірі Піднебесна збільшила обсяги закупівель української агропродукції. Якщо у 2022 році вартість поставок з України до цієї держави становила 1888 млн дол. США, то 2023 року збільшилися  приблизно на 18 % – до  2220 млн дол. США. Частка Китаю у вітчизняному експорті агропродовольства склала торік 10 %.
Туреччина в  імпорті з України  зберегла за собою третє місце у даному рейтингу з часткою у 9 %", - зазначив експерт.

 

Серед вітчизняного аграрного експорту переважали зернові культури, олії та жири, різні олійні, залишки харчової і переробної промисловості, а також м’ясо та субпродукти.

 

Інститут аграрної економіки

 

 

 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ