Мурахи забрали кілька гектарів землі для своєї ферми

За матеріалами інтернет-видань 04.09.2022 324
Мурахи забрали кілька гектарів землі для своєї ферми

Біля села Дивізія Одеської області, на природоохоронних землях НПП «Тузлівські лимани», за підрахунками вчених ентомологів нацпарку, розташовано майже мільйон мурашників. Повідомив  доктор біологічних наук, професор, співробітник " Тузлівських лиманів"  Іван Русев.
Він, зокрема, зазначив, що миролюбні комахи утворюють суцільне поселення на кількох гектарах, і мало хто здогадується, що ці невеликі пагорби, що розкинулися до горизонту, і є звичайні «житла» мурах.


За словами Івана Русева, жовті лугові мурахи – підземні жителі, що на поверхні ґрунту з'являються лише під час вильоту крилатих особин. У них спрощений зір, очі маленькі та складаються з невеликої кількості фасеток. Мурахи будують земляні горбики (купини), укріплені корінням та кореневищами трав'янистих рослин. Такий горбок одночасно виконує функцію житла для комах і є своєрідною «фермою», – на коренях трав'янистих рослин усередині купини мурахи розводять попелицю. Взагалі коренева попелиця – комаха товста і неповоротка, розселяється самостійно з великими труднощами, тому жити і розвиватися їй допомагають мурахи. Вони переносять попелицю на соковиті коріння, що відкриваються під час земляних робіт, а попелиця «дякує» їм, виділяючи солодкий сироп, - звернув увагу науковець.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ