На автозаправках зиінюються ціни на пальне: скільки тепер коштує бензин?

Микола Ясень 29.07.2024 98

І скільки буде коштувати буквально скоро?

 Ринки та компанії 29.07.2024

За вихідні бензин А-95 на українських АЗС здорожчав на 3 коп./л. У понеділок, 29 липня, вони продають його в середньому по 56,69 грн/л.

Загалом, за даними Консалтингової групи "А-95", великі мережі продають ресурс по 52,8-60,99 грн/л. Найдешевше – на АЗС Marshal, 52,8 грн/л. А також:

  • Фактор – 53 грн/л;
  • БРСМ-Нафта – 53,19 грн/л;
  • Motto – 53,28 грн./л.

За вихідні бензин А-95 на українських АЗС подорожчав на 3 коп./л

Найвищі ціни встановили на заправках SOCAR – 60,99 грн./л. А також:

  • WOG, ОККО – 59,99 грн/л;
  • Shell – 59,34 грн/л.

Які ціни встановили на АЗС

Водночас, на паливному ринку очікують зростання вартості бензину, дизеля та автогазу вже з 1 вересня. Причина – підвищення акцизів. За прогнозами засновника компанії, яка перевозить паливно-мастильні матеріали, Дмитра Льоушкіна:

  • на автогаз ціни зростуть одразу на 5 грн/л;
  • бензин здорожчає на 1,5 грн./л;
  • дизель – на 2 грн./л.

При цьому він наголосив: здорожчання не буде різким. І пройде у кілька етапів.

"На початку вересня підвищаться ціни десь на гривню за літр бензину, дизелю, і на 3 грн – газу. Зростання не буде різким, бо ще буде старий доакцизний ресурс на заправках. А через високу конкуренцію зловживати першим підвищенням цін ніхто і остаточне підвищення ще на 50 коп. газу. Просто воно відбуватиметься двома хвилями", – розповів експерт.

Зі свого боку, економіст Олег Пендзин раніше зазначив: бензин в Україні здорожчає на 8-9 грн/л. Причина – зростання акцизів. Однак здорожчання це буде розтягнутим у часі: за прогнозами, настільки вартість пального зросте до 2028 року.

За його словами, найближчим часом через зростання акцизів пальне здорожчає значно менше – на 1-1,5 грн/л. При цьому Пендзин наголосив: це здорожчання для українців може пройти досить непомічено. Адже насамперед вартість ресурсу в країні зараз залежить від цін у Європі.

"Зростання на 8-9 грн буде до 2028 року. Зараз у нас збільшення йде невелике. Акциз на тонні бензину зростає з 213 євро за тонну до 242 євро. Таке зростання додасть 1-1,5 грн за літр. До 2028 року у нас буде акциз 359 євро на тонні, це фактично європейська цифра. Воно дійсно додасть 8-10 гривень. Але зараз 1-1,5 грн ми не почуємо, тому що ми залежні від вартості закупівлі бензину в Європі", – сказав експерт.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше в Україні ухвалили законодавче рішення про підвищення акцизів на всі види автомобільного палива. При цьому йдеться про альтернативну версію документа, з нижчими фінальними ставками акцизу на автогаз.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ