На Одещині сім»я фермерів вирощує мигдаль, який не боїться заморозків

За матеріалами інтернет-видань 25.04.2025 139

 

Агроновини / П'ятниця, 25 квітня 2025 року

Подружжя Світлана Павленко та Іван Буруков вирощують на Одещині мигдаль. Таким бізнесом подружжя почало займатися дев’ять років тому.

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, нині сади тільки квітнуть. Врожай горіхів будуть збирати наприкінці серпня.

Мигдаль не боїться заморозків та витримує перепади температури до -5°С. Світлана Павленко розповіла, що після заморозків перевірила дерева – усі плоди живі.

Світлана Павленко зазначила, що місцевість, де вони з чоловіком проживають, є «ризикованою» для землеробства через посуху. За її словами, місцеві фермери часто страждають від неврожаю

«Мигдаль стабільний у цьому плані. Він ще тим хороший у наших умовах, що не боїться зворотних заморозків, він витримує температуру до -6, якщо це, наприклад, одна-дві ночі. Запах у нього легко-легко виражається, навіть смак самого мигдалю», – розповіла жінка.

У саду подружжя ростуть чотири сорти мигдалю: Первісток Храмова, Метеор, F-2052 та Вікторія. За словами власників, дерева одне одному допомагають у запиленні.

«Усі ці чотири сорти, вони дуже перспективні й на продаж, й на переробку мигдальної олії. За сезон проходить три-чотири обробки. Мигдалю, у порівнянні з іншими садовими культурами, найменше потрібно обробок за сезон», – зазначила Світлана.

Великий сад, якому сім років, уже чотири роки дає повноцінний урожай, розповіли власники. У середньому збирають від 800 до тонни горішків із гектара. Згодом родина засадила ще один садок, якому наразі чотири роки. Цьогоріч подружжя очікує перший урожай з молодих дерев, розповів Іван Буруков.

«Опади впали наче нормальні. Для мигдалю і 300 мілілітрів вистачає. Урожай десь у кінці серпня, залежить від погоди. Потім уже прибираємо гідравлічною рукою, брезент стелемо, трусимо далі. І ось так із піснею по життю», – поділився чоловік.

Для обробки плодів після збору врожаю подружжя має спеціальний апарат, що відділяє відходи від горішка. Далі мигдаль пропускають через «вентилятор» для додаткового очищення та фасують у пакети.

cache/resized/69e7f56f88dd614aed7f451ad88eb123.jpg

На Одещині подружжя фермерів вирощує мигдаль, який не боїться заморозків

 25 квітня 2025

Подружжя Світлана Павленко та Іван Буруков вирощують на Одещині мигдаль. Таким бізнесом подружжя почало займатися дев’ять років тому.

cache/resized/69e7f56f88dd614aed7f451ad88eb123.jpg

 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ