На тендерах з відбудови, без конкуренції, суми завищені в 1, 5 раза, - ЦПК

За матеріалами інтернет-видань 25.06.2024 308
   На зображенні може бути: текст
   Деякі представники влади розповідають, що ніякої корупції немає, що то все - вороже ІПСО (с).
   Центр Протидії Корупції, офіційна сторінка ФБ.
   Вирішили почати робити щотижневий дайджест тендерів, де пахне розпилом. А ви вже самі зробите висновок, все це вигадки чи справді є приклади дерибану.
📌 Зокрема, як пишуть NashiGroshi, в дорожні тендери повернулись старі практики. Фірмі "Автострада" без конкуренції злили 10, 5 млрд грн на утримання доріг у Вінницькій області.
   Чому так? Бо прописали такі умови, що ніхто податись на тендери банально не зміг. В підсумку маємо потенційну переплату в 487 млн грн!
   Для порівняння. У травні на аналогічному тендері, але в Житомирській області, "Автострада" через конкуренцію була змушена скинути ціни на 45%.
В підсумку: ремонт ям на Житомирщині обійдеться платникам податків в 432 грн/м2, а такий самий ремонт вибоїн у сусідній Вінниччнині - вже 1184 грн/м2.
   Якщо ви гадаєте, що це лише один такий тендер, то нижче підбірка сумнівних закупівель за минулий тиждень.
📌 Комунальники Вишневого за 292 млн грн замовили шкільні укриття з переплатою за будматеріали в півтора рази. Тут теж конкурента відхили, в підсумку - завищені ціни.
📌 В реконструкцію школи в Арцизі на Одещині за 99 млн грн зашили будматеріали дорожчі в півтора рази за ринок. Показово, що цей проєкт фінансуються коштом позики Європейського інвестиційного банку. І всім все ок, як бачимо.
📌 В укриття ліцею в Києві за 41 млн грн зашили вдвічі дорожчу доставку бетону, кабелі і генератор. Показово, що поряд з цим ліцеєм розташована школа № 41 і там доставка бетону для будівництва укриття значно нижча. Хм, а чому?
📌 Київський метрополітен за 10 млн грн замовив кабелі, суттєво дорожче від ринкових цін. Попереднього очільника метрополітену після розслідувань журналістів з ганьбою звільнили, але старі звички пиляти на тендерах залишились?
📌 А ще нардеп Ярослав Железняк звертає увагу на тендер Укргідроенерго, яке уклало контракт на будівництво захисту проти дронів для Дністровської ГЕС за 67,15 млн грн.
   Знову без конкуренції і публікації детального кошторису. Депутат підкреслює, що за останні два роки за такою схемою державна компанія вже витратила 10 млрд грн.
📌 В цей тренд гарно лягає свіже розслідування BIHUS.Info про кумівство і хаос відбудови У Херсонщині.
То що, справді немає ніякої корупції на відбудові, так?

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ