На українців чекає нова пенсійна система

За матеріалами інтернет-видань 21.08.2024 93

Її готуються ввести уже з 2026 року: що зміниться

Д

Які зміни пенсійної системи планують в Україні

Уряд України планує запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення, яке включатиме обов’язкову та добровільну накопичувальні системи разом із солідарною. Очікується, що нові правила будуть ухвалені на початку 2025 року, а повне впровадження системи почнеться з 2026 року.

Про це розповіла міністр соцполітики Оксана Жолнович в інтерв’ю "Укрінформу". Уряд пропонує запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення, яке може суттєво змінити механізм нарахування пенсій у країні.

Відповідний проєкт закону (№ 9212) вже пройшов перше читання у Верховній Раді, але був повернений на доопрацювання, після чого уряд вніс у нього рекомендовані правки. Очікується, що оновлений законопроєкт буде внесений на розгляд парламенту вже у вересні 2024 року.

Три компоненти нової пенсійної системи

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович розповіла про комплексний підхід до реформи пенсійної системи. Вона підкреслила, що нова система буде складатися з трьох основних компонентів:

  • обов’язкова накопичувальна система – кожен працівник буде зобов'язаний відраховувати частину своєї заробітної плати на особистий пенсійний рахунок;
  • добровільна накопичувальна система – громадяни матимуть можливість робити додаткові внески на свої пенсійні рахунки, щоб забезпечити собі більш високий рівень пенсійних виплат у майбутньому;
  • солідарна система – залишатиметься базовою складовою пенсійної системи, де виплати пенсій фінансуватимуться за рахунок внесків від працюючого населення.

Нова формула нарахування пенсій

Одним з ключових елементів реформи стане нова формула нарахування пенсій. За словами Жолнович, пенсія буде розраховуватися на основі двох основних критеріїв: кількість відпрацьованих років і сума внесків, які працівник сплачував щомісяця. Ці параметри конвертуватимуться у певну кількість балів, а вартість кожного бала дорівнюватиме 30% від середньої заробітної плати в конкретному році.

Якщо працівник має 35 років трудового стажу і отримував середню заробітну плату протягом цього часу, він може розраховувати на пенсію, що дорівнюватиме не менше 30% від заробленої суми. Крім того, законопроєкт передбачає гарантію мінімальної пенсії для тих, хто пропрацював щонайменше 15 років – такі громадяни матимуть право на пенсію у розмірі 30% від мінімальної заробітної плати в тому році.

Жолнович також підкреслила, що солідарна система продовжуватиме відігравати важливу роль у забезпеченні пенсійних виплат. Внески у розмірі 18% від зарплати будуть конвертуватися у виплати, що можуть становити до 40% від заробітку працівника, що є значним приростом порівняно з тим, що можуть запропонувати комерційні банки.

Запровадження професійних накопичувальних систем

Ще однією важливою новацією стане запровадження професійної накопичувальної системи з 2026 року. Як зазначила міністерка, підготовлено відповідний законопроєкт, який передбачає збалансування цього нововведення зі зменшенням податкового навантаження на роботодавців. Це дозволить працівникам накопичувати до 20% свого заробітку протягом життя, що разом із солідарною системою забезпечить пенсійні виплати на рівні 60% від заробітку.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ