НАБУ: масштабна корупція в оточенні Зеленського, - Бутусов

За матеріалами інтернет-видань 25.03.2023 582
 
  НАБУ розкрило корупційну схему у ФДМ, до якої причетні Шефір, Коломойський  та інші партнери Зеленського — Вечірній Кам'янець 
Резонансна корупційна справа НАБУ: помічник президента Зеленського та його бізнес-партнер Сергій Шефір та спонсор Зеленського Ігор Коломойський можуть бути причетними до діяльності злочинної організації під керівництвом екс-голови Фонду держмайна Дмитра Сенниченка (на фото в центрі) та "смотрящего" від офісу президента Андрія Гмиріна, яка призначала керівників на державні пірдприємства за хабар.
    Повідомлення НАБУ:
Національне антикорупційне бюро викрило злочинну організацію на чолі з колишнім головою Фонду держмайна Сенниченком, впродовж 2019-2021 років її учасники заволоділи понад 500 млн грн коштів АТ "Одеський припортовий завод" та АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія", ось виступ детектива О. Скомарова, ось повні розшифровки та аудіозаписи: https://www.youtube.com/watch?v=Dc4iKooULjw
Зараз Тетяна Ніколаєнко напише детально, а я коротко напишу про відомі наразі факти та інсайди по справі, адже я писав про деяких фігурантів задовго до викриття злочину.
    В чому суть справи?
    "Одеський припортовий завод" завжди був корупційною годівничкою влади в Україні, саме через це завжди зривали конкурси на його приватизацію. Замість прибутків для бюджету, президенти та прем'єри призначали туди своїх директорів, які залишали підприємство збитковим, і потім укладали невигідні для держави давальницькі угоди зі "своїми" приватними фірмами, ніби-то для порятунку заводу. Насправді, "планова" збитковість дозволяла виводити прибуток на приватні підприємства, а збитки залишали держпідприємству. Саме таку схему вибудовало і оточення президента Володимира Зеленського. На записах НАБУ обговорюється питання призначення потрібної людини, приватний бізнес, в інтересах якого здійснюється призначення, та гроші, які мають отримувати учасники оборудки.
    Хто керує злочинною організацією?
    Керівником злочинців НАБУ називає екс-голову Фонду держмайна у 2020-2021 роках Дмитра Сенниченка. Але на записах не його голос. Голос на записах, який вирішує усі питання по "ОПЗ" - це відомий "смотрящій" від Офісу президента Андрій Гмирін, я писав про нього та його діяльність: https://censor.net/.../andreyi_gmyrin_novyyi_reshala...
   За даними Цензор.Нет, Гмирін та Сенниченко наразі розглядаються слідством як основні оператори схеми.
  Схеми" розповіли про таємний візит першого помічника Зеленського до  Коломойського - портал новин LB.ua
  Хто згадується прямо чи приховано у розмовах, оприлюднених НАБУ?
Серед фігурантів справи також:
1. Сергій Шефір, особистий помічник президента В.Зеленського. На розшифровці на відео написано "н/д", тобто ніби-то НАБУ не розчуло прізвище. Але послухайте цей фрагмент - там достатньо чітко чутно "Шефір". Мабуть, випадково, це слово не "запікали".
2. Ігор Коломойський. Далі, у записі є розмова про "Діда", який пов'язаний з компанією "Укрнафтавидобування". Це спільний бізнес олігархів Ігоря Коломоського та Віталія Хомутинніка. У деяких розмовах Коломойського називають саме "Дідом". Очевидно, мова йде про нього.
3. Андрій Богдан, екс-голова Офісу президента. У розмові згадується "Б" - це скорочено Богдан. Сенниченко був призначений саме за наполяганням Богдана.
4. Володимир Колот та Олександр Горбуненко. Власники компанії "Агро Газ трейдінг". Компанія згадується у відео.
   Чи знав президент Зеленський про те, що його найближче оточення розставляє на стратегічні підприємства директорів, щоб грабувати державу та отримувати хабарі?
    Очевидно, що президент Зеленський не міг не знати про діяльність свого найближчого оточення. І в рамках цієї справи Зеленський, Шефір, Коломойський, Богдан, Сенніченко, Гмирін тепер мають давати покази, пояснюючи свою причетність або непричетність, обізнаність або необізнаність.
    Навіть якщо усі ці наближені до Офісу президента особи діяли самостійно, то не міг Зеленський не знати, що після зміни директора давальницькі схеми на пірдприємстві продовжують працювати, і зі збитків завод вилізти не може.
    Висновки:
    НАБУ витягло на світ справу, яка торкається причетності самого президента України до масштабної корупційної схеми. Зеленський має довести свою непричетність до схеми, та непричетність людей, від яких він тривалий час торимував гроші та був партнером у багатьох бізнесах - з Шефіром та Коломойським.
    Якби в Україні була демократія та правосуддя європейського зразку, треба було б створити негайно незалежну парламентську комісію. Президент України та інші фігуранти справи мають надати публічні пояснення, і Цензор.Нет буде детально висвітлювати цю гучну кримінальну справу, яку влада, безумовно, буде намагатись приховати та знищити.
    Юрій Бутусов, військовий експерт, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ