Набув чинності закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин

За матеріалами інтернет-видань 25.08.2021 136

Текст законодавчого акту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин” №1685-ІХ оприлюднено в офіційні газеті Верховної Ради “Голос України” 7 серпня.

Закон передбачає посилення кримінальної відповідальності не лише для фізичних, а й для юридичних осіб за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення, збільшення штрафів порівняно з чинними нормами.

Так, порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у значному розмірі передбачає штраф у сумі 8,5 – 13,6 тисяч гривень або обмеження/позбавлення волі на строк до двох років.У разі, якщо йдеться про корисні копалини державного значення або незаконний видобуток копалин у великих розмірах, то штраф становитиме від 51 до 85 тис. гривень або обмеження/позбавлення волі на строк до 3 років.

Водночас, якщо копалини незаконно видобували на територіях чи об'єктах заповідного фонду, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.Самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 1,7 тисяч гривень до 3,4 тисяч гривень, на посадових осіб: 3,4 тисяч гривень – 8,5 тисяч гривень.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ