Найбільш розповсюджені минулорічні «схеми» із землею оприлюднив Генпрокурор

За матеріалами інтернет-видань 26.01.2024 354
Найбільш розповсюджені минулорічні «схеми» із землею оприлюднив Генпрокурор

Як повідомив під час брифінгу Генпрокурор Андрій Костін, попри значну кількість «схем», у 2023 році прокуратурі вдалося повернути державі понад 62 тисячі гектарів землі.
Генпрокурор наголосив, що боротьба із земельними махінаціями є не точковою, а системною. Зокрема, протягом року прокурори скерували до суду обвинувальні акти щодо 8 колишніх і діючих керівників Держгеокадастру в різних регіонах.
Він також повідомив, що завдяки прокурорам у 2022 році державі повернуто понад 36 тисяч гектарів землі, у 2023 році – понад 62 тисячі гектарів.

На жаль, у земельній сфері діють численні схеми, які використовують майже будь-яке спрощення процедури для незаконного збагачення недоброчесних посадовців, або приватних фізичних чи юридичних осіб.
Генпрокурор пояснив, що процедури інвентаризації земель деякі ОТГ використовують не для наведення порядку у землевпорядкуванні, а щоб державні землі обліковувати як комунальні. Після цього в найкоротший строк роздати їх у приватну власність. Громадяни, в свою чергу, продають їх якійсь юридичній особі. І в цієї юрособи через таку оборудку опиняються сотні гектарів державної землі.
Інша схема – реєстрація речових прав на землю та майно на підставі підроблених документів. І попри наявність беззаперечних доказів, що держава жодним чином спірним обʼєктом не розпоряджалась, а документи підроблені, прокурору необхідно роками добиватися істини в судах.
Ще одна «популярна» схема: «купується» або «будується» так званий «обʼєкт нерухомості» площею кілька квадратних метрів. Після цього для обслуговування цієї споруди отримується земельна ділянка іноді в сотні разів більша, ніж площа самої споруди, подекуди до 1,5 гектарів.
Це далеко невичерпний перелік «схем», які використовуються для обкрадання держави та громад – тобто, в кінцевому підсумку, всіх громадян, – підсумував Генпрокурор.

 

Офіс Генерального прокурора

 

 

 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ