НЕ ХОЧЕТЬСЯ ВАМ І СОБІ ПСУВАТИ НАСТРІЙ, АЛЕ...

Микола Ясень 30.12.2022 1775

   Ринок: картинки, стокові Ринок фотографії, зображення ...

Уже за лічені буквально години до Нового року справді незручно якось говорити про сумне та невеселе, одначе доводиться. Ясна річ, ми усі хочемо і бажаємо, аби наступний 2023-й рік в першу чергу приніс Перемогу у нав’язаній росіянами війні. Та покищо ця війна завдає нам лише прикрощів, болю, сліз і втрат. І буде ще завдавати. Бо якщо гадаєте, наче щоденні, особливо останнім часом, повітряні тривоги і обстріли ракетами і «мопедами» важливих об'єктів енергетики та іншої критичної інфраструктури лякають нас тільки сьогодні, то помиляєтеся: гіркі наслідки від них ми ще довго будемо пожинати. А аналітики споживчого ринку в один голос попереджають про неминуче зростання цін на продукти харчування буквально з перших днів наступного року. І пояснюють, що «це пов'язано з регулярними відключеннями електроструму».

Показовий і доказовий на цей рахунок приклад з виробництвом такого основного продукту харчування, як хліб. В фінальні дні 2022-го вартість 650-грамових пшеничних буханців в середньому підвищилася з 31, 37 грн до 32, 10 грн. Одне діло, що впродовж останнього тижня грудня усі борошномельні підприємства повідомили про зростання закупівельних цін на продовольчу пшеницю. А інше полягає в тому, що відключення раз-у-раз світла, причому далеко не завжди за графіками, а частіше зовсім раптові на хлібозаводах там і тут обертаються масою проблем, «оскільки приготування випічки – процес не швидкий, вимагає тривалих технологічних процедур, і в результаті кінчається це тим, що на виробництві мало не щодня з'являються тонни браку». І от вам результат: в Асоціації пекарів спрогнозували, що хліб найбільш масових видів і сортів уже завтра подорожчає мінімум на 5 відсотків.

А разом з хлібом і яйця та молокопродукти. З тих же причин: перебої з електропостачанням не минають безслідно особливо на молокозаводах. А на птахофабриках зараз скорочують поголів’я птиці. Не встигне минути січень 2023-го, як м'ясо курятини в ціні зросте ще приблизно на 10-15 процентів. Як не важко здогадатися, не стоятимуть на місці і ціни на яловичину та свинину. Не інакше, як доживемо ми, що традиційна гордість українців сало потрапить в розряд далеко не всім доступних делікатесів. Коротше, підсумок сказаному тут – прогноз виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, який попереджає, що споживчий кошик в Україні наступного року може подорожчати не менше, ніж на 40 відсотків.

До речі, експерти Дискусійного клубу знайшли за потрібне заявити також про те, що скільки коштуватиме все той же хліб на кінець прийдешнього 2023 року, «важко й вгадати». Ще і з тієї причини, до речі, що «очевидні повоєнні перспективи скорочення посівних площ у новому сезоні».


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ